opuštene šanse

Željka Domazet

Danas je istekao rok koji je, prema upozorenjima zvaničnika Evropske unije, BiH imala da usvoji set zakona o akcizama kako bi mogla da povuče novac koja joj je bio namijenjen za brojne infrastrukturne projekte.

Mada je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na vrijeme uputio prijedlog izmjena Zakona o akcizama, uz prateće zakone, predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, taj prijedlog danima skuplja prašinu u njegovoj ladici.

Kako njemu ne pada na pamet da ga uputi na razmatranje i usvajanje poslanicima, ova zemlja će zbog nerada i neispunjenih obećanja nanovo ostati bez prijeko potrebnih sredstava i mnogobrojnih infrastrukturnih projekata.

Dok se set zakona "kiseli" u Zvizdićevim ladicama, on bezuspješno pokušava da skupi parlamentarnu većinu za bilo koje zakonsko rješenje, dok u je u isto vrijeme sve više poslanika koji je napuštaju i konstatuju da su uludo izgubili vrijeme vjerujući da Zvizdić i oni koji ga slijepo slijede mogu bilo šta dobro napraviti ovoj zemlji.

Čak su i međunarodni zvaničnici koji pomno prate sve što se dešava, i koji su pokazali da imaju i strpljenja i razumijevanja  prema ovoj zemlji, to strpljenje izgubili.

Stoga i ne čudi što su BiH i Zvizdića upozorili da će pare namijenjene ovoj zemlji usmjeriti onima koji će znati kako da ih iskoriste i život svojim građanima učine boljim.

Dok neophodni zakoni čekaju na usvajanje, dok se u Parlamentu BiH ne zna "ni ko pije ni ko plaća", dotle će ova zemlja i dalje nositi epitet najnerazvijenije zemlje iz koje se samo za nekoliko godina iselio jedan veliki grad mladih ljudi tražeći bolje mjesto pod suncem.

Oni koji su prinuđeni da ostanu u zemlji i dalje će se lomatati ishabanim putevima, bez posla i perspektive.

Uostalom tako će joj biti i ubuduće ne bude li imala snage da sa političke scene skloni one koji joj ne daju da ide naprijed i ne bude na njihovo mjesto postavila one koji znaju da je pokrenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana