Optužnice

Ma­ri­na Čigoja

Poreska uprava RS podnijela je prošle godine 18 izvještaja nadležnim tužilaštvima zbog sumnje da su počinjena krivična djela u kojima je budžet Srpske oštećen za 4,5 miliona KM.

Izvještaji su podneseni zbog utaje poreza i doprinosa, poreske prevare, zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja, zloupotrebe stečaja....

Od tih 18 izvještaja, do sada su podignute četiri optužnice, a sve četiri je podiglo Okružno tužilaštvo u Banjaluci. Ostali predmeti, kako tvrde u tužilaštvima, su u radu.

Hoće li biti još optužnica po izvještajima koje je PURS podnosila zbog sumnje da su počinjena krivična djela i nanesena šteta budžetu RS, kada će one biti i ko će odgovarati, ostaje da se vidi.

Ono što sada vidimo jeste da postoje mnogi koji su nezadovoljni radom pravosuđa u Srpskoj i koji su u više navrata javno govorili o tome.

Predstavnici malih akcionara bezbroj puta do sada su se okupljali, podnosili prijave, a nedavno su i optužili tužilaštva da se ponašaju kao poštari, s obzirom na to da su njihove prijave samo prosljeđivali od jednih do drugih. I tako u krug.

Postavlja se pitanje zbog čega se godinama ne postupa po krivičnim prijavama koje se mali akcionari podnosili, da li za to postoje neki objektivni razlozi i ako postoje, koji su, ko su ljudi koji imaju povlašćen tretman pred sudovima i tužilaštvima i ko im je takav tretman omogućio?

Da li je pravosudni sistem zaista dovoljno jak da se pozabavi privrednim i organizovanim kriminalom u Srpskoj i, ako jeste, zbog čega to građani ove zemlje ne vide?

Zbog čega dobar dio javnosti na pravosudne institucije u RS gleda kao na mjesta u kojima se najozbiljnije ne bave prijavama koje stižu iz drugih institucija Srpske, kao i na one koji traže jaču i uporniju borbu protiv kriminala i korupcije?

Činjenica je da mnogi nisu zadovoljni radom pravosudnih institucija u RS i to se mora promijeniti. Ove institucije moraju da dokažu da rade u interesu svih građana ove zemlje.

Milionske utaje svakako su jedan od problema koji se hitno moraju rješavati i biti prioritet svim nadležnim institucijama u RS. Samo tako se može stati u kraj onima koji godinama nanose štetu budžetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana