Optužnice i odštete

Vedrana Kulaga
Optužnice i odštete

Ustavnopravna komisija Parlamenta BiH podržala je prošle sedmice inicijativu da na jednoj od sljedećih sjednica Parlamentu bude dostavljena informacija o sredstvima koja se izdvajaju iz budžeta institucija BiH po tužbama osoba koje su bile optužene pred Sudom BiH, a kasnije pravosnažnim presudama oslobođene.

Kada su ove informacije procurile, postavilo se najvažnije pitanje: za koliko je oštećen budžet BiH nakon što su "pale" mnoge optužnice protiv političara i nosilaca vlasti koje je podizalo Tužilaštvo BiH?

Još nema odgovora na to pitanje, a oni koji su optuženi, a potom oslobođeni optužbi, smatraju da je vrijeme da zatraže (i dobiju) od države odštetu za pretrpljenu nepravdu.

Međutim, u budžetu nema nijedne marke predviđene za ove namjene, a stići će na naplatu milionske odštete jer će mnogi podnijeti zahtjeve za nadoknadu štete, materijalne i nematerijalne, pretrpljenu duševnu bol, rušenja ugleda i kredibiliteta. I najvjerovatnije će ih i dobiti.

O tačnim iznosima odšteta još je rano govoriti, ali nije rano istaći da će se sigurno odgovorni za nastalu situaciju   "uhvatiti za glavu" kada se saberu svi iznosi.

A da je riječ o "vrtoglavim" ciframa pokazuje i to da trenutno samo Mirko Šarović potražuje pola miliona maraka. Iznos nije mali, a nemoguće je zaobići pitanje gdje će se naći ova sredstva i odakle.

Nije moguće zamisliti ni konačnu cifru, kada samo jedna osoba za sada potražuje 500.000 maraka, a ne zna se ni koliko će ljudi tek da traži nadoknadu. Zna se samo da taj broj neće biti mali.

Jer, traženje odštete od BiH najavio je i bivši premijer FBiH Edhem Bičakčić, koji je, zajedno sa bivšim federalnim ministrom finansija Draganom Čovićem, nedavno oslobođen optužbi u slučajevima višemilionske nabavke stanova za zvaničnike FBiH.

U Parlamentu BiH čulo se i pitanje "kako je bilo moguće da se podignu optužnice protiv najzvučnijih imena i pokrenu velike medijske afere, a da kasnije sve to padne u sudu"?

Odgovora na to pitanje nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana