Opstrukcije

Vedrana Kulaga
Opstrukcije

Želja predstavnika delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za blokadom vlasti u RS bila je jaka, ali nedovoljna da uspiju u svojoj namjeri da onemoguće izbor idućeg saziva Vlade RS.

Vijeće naroda RS dobilo je predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda s obzirom na to da izabrani delegati iz Kluba Bošnjaka nisu odustajali od svog ultimativnog prijedloga da potpredsjednik SDP-a Mirsad Đapo zasjedne na čelo Vijeća.

Međutim, kada situacija nije krenula u pravcu u kojem su oni htjeli da ide, bošnjački delegati su demonstrativno napustili sjednicu Vijeća i ko iz topa najavili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kod Ustavnog suda.

Nije ih zanimala ponuda ostalih dvadesetak delegata da njihov delegat zauzme mjesto trećeg potpredsjedavajućeg Vijeća naroda. Tu ponudu nisu prihvatili, već su odmah počeli da razmišljaju o obraćanju Ustavnom sudu čiji su "gosti" do sada bili "mali milion" puta.

Od početka nove ovogodišnje istorije Vijeća naroda RS, SDP BiH nastupala je ultimativno. Bilo je ili Đapo ili niko. Izgleda da su sada ostali kratkih rukava, jer Đapo nije bio po mjeri ostalih delegata u Vijeću naroda RS. Za nepovjerovati je da je SDP, poslije prekida prošle konstitutivne sjednice Vijeća, ostala pri svom stavu po kome niko osim njenog potpredsjednika ne zaslužuje mjesto predsjedavajućeg.

Međutim, postavlja se pitanje da li je SDP toliko čvrsto vjerovala da je Đapo idealna osoba za mjesto predsjedavajućeg Vijeća naroda RS ili je "iza kulisa" postojala namjera blokade vlasti na nivou Srpske?

Bilo kako bilo, šefu Kluba Bošnjaka dodijeljeno je mjesto trećeg potpredsjedavajućeg, a na njemu je odluka da li će obavljati ovu funkciju ili će se zamarati papirologijom namijenjenom Ustavnom sudu RS.

Formiranje vlasti na nivou Republike Srpske polako se približava kraju. Uprkos brojnim pokušajima blokada, Vijeće naroda RS konačno je konstituisano. Još jednom se pokazalo da ultimatum i opstrukcije nisu pravo i adekvatno rješenje za formiranje vlasti na nivou Srpske.

Zla namjera predstavnika SDP-a, na sreću svih u Srpskoj, nije sprovedena u djelo. Ostali izabrani delegati u Vijeću naroda pokazali su da im je stalo da se zakonodavna vlast u RS što prije konstituiše i da sve bude onako kako treba da bude. Bez uslovljavanja i uz želju za napretkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana