Opstrukcije

Vedrana Kulaga
Opstrukcije

Vijeće naroda Republike Srpske nije odmaklo dalje od početka. Konstitutivna sjednica je prekinuta, pa je nastavak formiranja zakonodavne vlasti u Srpskoj zaustavljen, iako cure svi rokovi za uspostavu vlasti. Jedini koje rokovi izgleda ne brinu su čelnici SDP-a, koji su na svim nivoima svojim ultimatumima i niskim udarcima zakočili proces formiranja vlasti.

Ucjenjivanje je za SDP prečica do blokade cijelog sistema u RS, jer od formiranja Vijeća naroda zavisi stupanje na snagu svih odluka koje donese Narodna skupština RS, uključujući i imenovanje nove Vlade.

Konstantnim insistiranjem da njihov potpredsjednik Mirsad Đapo zasjedne na čelo Vijeća naroda RS postigli su svoj prioritetni cilj - da se odloži formiranje zakonodavne vlasti.

Ovo je drugi put da krene po zlu kada je na dnevnom redu konstituisanje Vijeća naroda, iako za to nema nikakve potrebe. Iako se većina delegata u Vijeću naroda ne slaže sa SDP-ovim uslovljavajućim prijedlogom da Đapi treba da pripadne mjesto predsjedavajućeg, SDP ne odustaje. Ide i dalje glavom bez obzira, ne slušajući i ne gledajući nigdje i nikoga sa strane.

Zbog toga će ispisivanje nove stranice istorije formiranja vlasti RS morati da sačeka ko zna do kada.

Novi pokušaj će uslijediti početkom iduće sedmice mada je uz trenutne destruktivne stavove SDP-a teško vjerovati da ćemo u Novu godinu ući sa formiranom vlasti.

Svi su osim SDP-a svjesni koliko je konstituisanje Vijeća naroda neophodno u ovom trenutku za dobrobit svih u RS. Međutim, postoji i drugo rješenje. Ako SDP bude i dalje insistirala na izboru Đape za predsjedavajućeg Vijeća naroda najvjerovatnije će na to mjesto biti izabran neko iz ostala dva konstitutivna naroda, iako su srpski i hrvatski predstavnici spremni da podrže bošnjačkog kandidata pod uslovom da ne dolazi iz SDP-a.

Da li će se SDP "osvijestiti" tokom vikenda zavisi isključivo od signala koje će njihovi predstavnici dobiti iz centrale u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana