Opstruisanje zakona

Željka Domazet

Prije nego što je i stigao u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji su u Parlament BiH uputile stranke iz Republike Srpske naišao je na brojne opstrukcije.

Po istom receptu, zbog navodnih tehničkih detalja, Prijedlog nije razmatran na sjednicama ustavnopravnih komisija jednog i drugog doma i njegova sudbina zasigurno neće biti poznata ni za jedan mjesec iako je toliko vremena već proteklo otkako je upućen u parlamentarnu proceduru.

I dok srpski i hrvatski parlamentarci smatraju da zakon ima ustavni osnov i da je krajnje vrijeme da ova zemlja u Ustavnom sudu ima svoje sudije i da je morala da se oslobodi stranaca još prije petnaest godina, Bošnjacima to baš i ne ide na ruku.

Oni bi sa izmještanjem stranaca željeli da promijene i Ustav ove zemlje i to drastično na šta im predstavnici Srpske sigurno neće dati zeleno svjetlo. Bošnjaci zagovaraju da se iz Ustava BiH odstrani i ukine entitetsko glasanje što je osnova i jedini mehanizam zaštite interesa RS.

U međuvremenu pitanja ustavne materije u BiH rješavaju stranci koji su uz dvojicu Bošnjaka uvijek u mogućnosti da donesu odluke u suprotnosti sa interesima i stavovima sudija i predstavnika srpskog i hrvatskog naroda. Tako je uostalom bilo i prilikom glasanja o Danu Republike kada su trojica stranaca uz dvojicu ustavnih sudija iz reda bošnjačkog naroda koji su prije nekoliko godina bili poslušni poslanici SDA izglasali odluku po kojoj rođendan Srpske nije dan kada je rođena nego da treba naći neki drugi datum.

Svi oni koji neargumentovano odugovlače donošenje novog zakona o Ustavnom sudu na najdirektniji način od ove zemlje prave invalida koji nije u stanju da stane na vlastite noge i produžavaju joj protektorat. Od BiH prave zemlju koja će  tavoriti na aparatima stranaca.

Sve dok BiH ne bude sposobna da strancima pošalje jasnu poruku da ovdje odluke donose domaće snage, ostaće u takvoj poziciji da će još dugo biti moneta za potkusurivanje moćnih i velikih, ostaće zemlja u kojoj će ustavnost i red tumačiti i zavoditi stranci za velike novce. Ostaće zemlja u kojoj su svakodnevice neustavan rad i kojekakve mutne rabote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana