Opstanak

Milijana Latinović

Porodica je temelj i stub svakog društva, a veliko i zdravo potomstvo jedina nada u opstanak svakog naroda.

 

Sudeći prema statističkim podacima u BiH, opstanak u ovoj zemlji pod velikim je upitnikom, jer bijela kuga na ovim prostorima vlada već deceniju i po. Višegodišnji trend negativnog prirodnog priraštaja nastavlja se, a uz konstantne odlaske radno sposobnog stanovništva u inostranstvo BiH je dospjela na samu ivicu demografskog sloma.

Negativan prirodni priraštaj prvo je zabilježen u Srpskoj 2002. godine i od tada svake godine broj umrlih premašuje broj rođenih. Pet godina kasnije ista sudbina zadesila je cijelu zemlju i od tada do danas traje borba protiv bijele kuge.

Iz godine u godinu sve manje kolijevki se zaljulja, posebno u manjim lokalnim zajednicama, u kojima su upisi u matične knjige umrlih tužna svakodnevica. Upise u matične knjige rođenih mogli bi da proslavljaju kao praznike, jer su toliko rijetki. Mladi rijetko odlučuju da ostanu na ognjištima u tim manjim sredinama i da tu formiraju porodice, jer najčešće u rubnim lokalnim zajednicama nemaju ni osnovne uslove za život. Sa negativnim prirodnim priraštajem već godinama se bore gotovo sve opštine, u kojima je broj umrlih neumoljivo veći od broja rođenih. U pojedinim opštinama i struja i voda su luksuz, a kamoli sve ostalo što je potrebno za ostanak i opstanak. Mladi uglavnom čekaju siguran posao, dobru platu i vlastiti krov nad glavom, pa tek ako uspiju da poslože sve te kockice, odlučuju se na potomstvo. Osim ljubavi prema djedovini, od koje se ne živi, mladi u tim sredinama nemaju ništa više. A za srećno djetinjstvo svakog djeteta potrebno je još ponešto.

Demografi upozoravaju da su se vremena promijenila, pa žene postaju majke tek nakon tridesete, a parovi koji se odluče da imaju više od jednog djeteta prava su rijetkost. U vrijeme krize i sve veće neizvjesnosti, ne znaju ni to jedno dijete kako da izvedu na pravi put.

I nisu mladi jedini krivci za to što deceniju i po ovom zemljom vlada bijela kuga. Krivi su i oni koji jednako dugo vedre i oblače svim sferama života i donose odluke. Često čujemo da u inostranstvo odlaze i oni koji su ovdje zarađivali dovoljno za život, kažu dosta im je ove atmosfere, negativne energije, nesloge i neizvjesnosti. Idu tamo gdje je sve mnogo bolje uređeno. O tome treba da razmisle oni koji u BiH drže konce u svojim rukama.

Iako je bilo pomaka, naknade za nezaposlene porodilje i subvencije za kredite za mlade bračne parove ne smiju ostati jedina podrška. Mladima je potreban posao, plata koja liježe na račun da bi bili kreditno sposobni i kakva-takva sigurnost da mogu stvarati porodicu. Bez toga i dalje ćemo brojati odjeljenja i škole na kojima je osvanuo katanac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana