Opstanak na pučini

Milijana Latinović

Manjak posla i želja za avanturom otisnule su mnoge državljane BiH na pučinu, gdje na kruzerima i teretnim brodovima zarađuju plate koje se ne mogu ni porediti s ovdašnjim.

Mjesecima krstare svjetskim morima i okeanima, obilazeći najatraktivnije destinacije. Upoznaju ljude iz svih krajeva svijeta, steknu prijatelje za cijeli život i savladaju i po nekoliko stranih jezika.

Pregršt najljepših uspomena koje donesu na kopno sigurno se ne može mjeriti sa bilo čime, a tu je i zarada od koje se običnim smrtnicima zavrti u glavi. Na prvu, zvuči idealno. Možda bi zaista i bilo da, kao i u svakom drugom poslu na kopnu, moru ili u vazduhu, ne vrebaju nevolje.

Vijest da se među 12 članova posade teretnog broda “Glarus”, koji su proteklog vikenda oteli naoružani nigerijski pirati, nalazi i jedan državljanin BiH odjeknula je društvenim mrežama.

Sama pomisao na naoružane, maskirane gusare, koji baš kao u filmu upadaju na brod i otimaju članove posade, vežu ih, muče i za njih traže otkup u vrijednosti nekoliko desetina miliona dolara, ledi krv u žilama.

Vjerovatno svako ko se otisne na takvo putovanje u podsvijesti “nosi” tu opasnost, ali uvijek preovlada misao da se tako nešto njemu ili njima ne može dogoditi. Ali, more je varljivo.

Iako pomorci kažu da su napadi gusara svakodnevica, i sama pomisao na to tjera strah u kosti. Teško je i zamisliti kroz kakvu agoniju prolaze oni koji padnu u šake piratima, a kamoli porodice koje ni nekoliko dana nakon otmice nemaju informaciju o njima.

Ne možemo da se ne zapitamo u tim situacijama zar je baš dotle došlo da moramo glavu nositi u torbi da bismo preživjeli i porodici obezbijedili kakvu-takvu budućnost. Nije da radnici u našoj zemlji ne doživljavaju nesreće na radnim mjestima, u to su nas, nažalost, uvjerile tužne scene sa gradilišta u RS koje su proteklih dana ispisale redove crne hronike.

Ono što dodatno otežava muku otetim pomorcima i njihovim porodicama je priznanje iz njihovih matičnih zemalja da su im ruke prilično vezane u ovakvim i sličnim situacijama te da su prepušteni dobroj volji otmičara i pregovaračkim sposobnostima kompanija za koje rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana