Oprezno za volanom

Anita Janković Rečević
Oprezno za volanom

Svakodnevna tragična stradanja na domaćim putevima iznova i iznova podstiču rasprave o saobraćajnim propisima, važećoj kaznenoj politici, zakonima kojima se uređuje bezbjednost na drumovima, a nerijetko se postavlja i pitanje o kvalitetu obuke kandidata u auto-školama. 

Budući da su vozači početnici gotovo pa neizostavan dio crne statistike, odnosno da su mladi od 18 do 30 godina najčešće žrtve u saobraćaju, pitanje osposobljavanja vozača nameće se samo po sebi.

Istina je da se mladi vozači nakon što steknu vozačku dozvolu nerijetko ponašaju kao vladari na drumu, naročito oni za volanom bijesnih automobila, ali takvi su u manjini i ne mogu značajno uticati na porazne statističke podatke o greškama i stradanjima početnika za volanom koje se u Srpskoj i BiH ponavljaju godinama.

Najnoviji podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazuju da su vozači sa do dvije godine iskustva tokom osam mjeseci ove godine učestvovali u 907 saobraćajnih nesreća, s tim da su sami prouzrokovali 636 saobraćajki. Da stvar bude gora, zbog “zarađena” četiri kaznena boda usljed kršenja saobraćajnih propisa tokom ove godine nadležni su oduzeli i poništili 202 vozačke dozvole koje su vlasnici posjedovali kraće od dvije godine.

Da li je riječ o bahatim vozačima koji su za volanom pravili greške usljed manjka kulture ili je problem nedostatak znanja i vještina, niko ne može reći sa sigurnošću.

Međutim, ukoliko je manjak znanja o saobraćajnim propisima glavni razlog za veliki broj nesreća koje prouzrokuju vozači početnici, nadležni bi se morali pozabaviti propisima kojima se uređuje osposobljavanje budućih vozača, ali i radom auto-škola.  Pojedini instruktori tvrde da kandidati tokom praktične obuke voze isključivo po gradskim ulicama, gdje je saobraćaj trom i spor, što onemogućava da nauče neke od najvažnijih vještina poput preticanja, apelujući da moraju preći više kilometara na otvorenim pravcima. Iako te tvrdnje mnoge auto-škole osporavaju, oni koji su prošli obuku za sticanje vozačke dozvole navode da su na magistralni put izašli jednom ili nijednom. Oni svjedoče da tokom praktične obuke gotovo nijednom nisu bili u prilici da razviju brzinu veću od 60 kilometara na čas, a svako će se saglasiti da je preticanje praktično i nemoguće ako se vozi sporije na otvorenom putu.

S druge strane, javna je tajna da kod nas veliki broj ljudi jednostavno kupi ili “sredi” vozački ispit iako nema osnovno znanje, što je ravno samoubistvu. Dio domaćih stručnjaka godinama zagovara uvođenje snimanja prilikom polaganja vozačkog ispita, kako testova, tako i vožnje, ali to, iako bi trebalo, još nije zaživjelo. Dok se to ne desi i dok se kvalitet obuke ne ispita, mladi ili stari vozači moraju biti svjesni da tokom vožnje moraju biti izuzetno oprezni ili im je, u suprotnom, glava u torbi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
Draško i PDP
Draško i PDP
Bečki kadet
Bečki kadet
Vrijeme provjera
Vrijeme provjera
Gluvi na radnička prava
Gluvi na radnička prava
Milo nejaki
Milo nejaki
Firme kao na traci
Firme kao na traci
Tužno sjećanje
Tužno sjećanje
Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana