Oprezno i odgovorno

Vedrana Kulaga Simić

Virus korona je još tu među nama. Nije otišao, možda čak ni oslabio, i to je ono što moramo stalno da imamo na umu i da nas sve tjera da poštujemo mjere koje su na snazi kako ne bismo ponovo došli u situaciju da živimo po daleko restriktivnijim uslovima.

 

Iako se očekivalo, pa i ubjeđivalo da će dolaskom toplih, ljetnih mjeseci virus oslabiti, do toga, ipak i nažalost nije došlo. Proteklih dana smo svjedoci da je sve više osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo “kovida 19” i da ih iz dana u dan rušimo neslavne rekorde iz marta, aprila kada je val bio najjači. Ili je samo bio prvi sa kojim smo se susreli.

Kada se krajem maja život počeo vraćati na stare “normalne” staze i kada su jedna po jedna ukidane strože mjere, ostajalo je upozorenje da i dalje treba da držimo distancu, na određenim mjestima nosimo maske i da ove godine, ipak, promijenimo ljetne planove i klonimo se onih mjesta na kojima se okuplja više osoba. Čisto zbog sebe, najmilijih, ali izgleda da, ipak, nismo dovoljno svjesni i disciplinovani.

Razumljivo je da je pojedincima dosadilo, da mnogi sve više vjeruju da je sve ovo samo laž, obmana i prevara ko zna zbog čijih i kakvih političkih ili ekonomskih interesa, da u mnogim sektorima samo sabiraju gubitke, ali je činjenica da je virus tu. I da treba da se i dalje ponašamo odgovorno da bi došli u situaciju da nam gubici, i životni i materijalni budu veći. Od nas samih ponovo sve zavisi.

I zaista je nejasno zašto nam je teško da poštujemo određene smjernice ako time, makar i za jedan odsto dajemo svoj doprinos stabilnoj situaciji na epidemiološkom planu.

Ako time dajemo priliku sebi i svojima da budu zdravi, a privredi vjetar u leđa da sačuvamo ova radna mjesta koja imamo. Ako je život krenuo, treba li da ga ponovo, ovaj put mi, zaustavimo?

Najvažnije je sačuvati zdravlje, jer time čuvamo i radna mjesta. To moramo da nam još bude na prvom mjestu. Bez izuzetaka. Šta ako bude slabilo sve i sve više ljudi bude ostalo bez posla, jer i sada ih je već previše takvih. I prije ove pandemije i sada.

Sve u svemu, moramo da se još, koliko god kome bilo teško i nevjerovatno, pridržavamo onoga što struka kaže. Upozorenja da moramo da se ponašamo odgovorno ne smiju biti mrtva slova na papiru jer i ranije smo, kada neko ima “običnu” gripu, izbjegavali da idemo kod takvih osoba, ma koliko nam one bile bliske i bitne u životu, a i kada smo sami bili pogođeni nekim sezonskim ili nekim drugim gripom nismo išli u provode i tome slično.

Za sve to će biti vremena, kada sve prođe, a od nas dosta toga zavisi.

Niko ne bi trebalo da svojim ponašanjem svjesno rizikuje da nekome učini zlo, pa i ono najgore. Jer nikad se ne zna, a kajanje, u ovom slučaju, ne može da ispravi grešku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana