Opreza nikad dosta

Dragana Orlović

Na tržište BiH svakog mjeseca iz uvoza stignu razni proizvodi, nerijetko sumnjivog kvaliteta. Nadležne inspekcije i agencije odavno su počele trku sa podacima, saopštenjima i analizama kako bi informisale javnost šta to sve na rafovima nije bezbjedno, ali od toga i nema neke vajde. Narod uglavnom kupuje ono što može. I ko da mu zamjeri kada je sa svakom novom godinom jedno sigurno - doći će i nova poskupljenja.

Međutim, prilikom nekih kupovina potrebno je obratiti posebnu pažnju bez obzira na to koliko imali u novčanicima, posebno kada je riječ o najmlađima, jer i ove godine podaci Agencije za nadzor nad tržištem BiH nisu najsjajniji.

Među nesigurnim proizvodima koji su u ovoj godini povučeni sa tržišta najviše je bilo upravo igračaka i bojica, za koje su analize pokazale da sadrže više od dozvoljenih i preporučenih količina hroma, a koje mogu izazvati razne alergije, pa čak i rak.

S druge strane, one igračke koje imaju prekomjerne količine bora, ukoliko su im mališani bili kratkotrajno izloženi, mogu imati problema sa kožom ili krvarenjem iz nosa, dok postoje i nespecifični simptomi kao što su glavobolja, mučnina, povraćanje i proliv.

Kod dugotrajne izloženosti boru istraživanja koja su sprovedena ukazuju i na povećanje rizika od oštećenja reproduktivnog sistema i to naročito kod muške populacije.

Jedina prevencija jeste i biće pažljiva kupovina. Roditelji moraju biti veoma oprezni da ne bi ugrozili zdravlje djece.

Posebno treba da budu pažljivi kada je u pitanju kupovina dječjih proizvoda koji stižu iz Kine, jer je prilikom tamošnje proizvodnje kvantitet odavno važniji od kvaliteta. To potvrđuju i inspekcijski izvještaji, koji pokazuju da su među kontrolisanim igračkama iz uvoza gotovo sve neispravne pošiljke bile upravo kineskog porijekla.

Zato prije nego što obraduju svoje mališane, roditelji moraju pažljivo pogledati šta tačno kupuju i da li je proizvod prilagođen uzrastu djeteta.

Jer ni igračke izgleda nisu više ono što su nekad bile. Mijenjaju se zajedno sa tehnologijom i običajima koji su sastavni dio svakodnevice, a koja sve više trpi zbog tempa današnjeg života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana