Opreza nikad dosta

Milijana Latinović

Republika Srpska ponovo, nakon sedam mjeseci, organizuje “kovid” bolnice, strahujući da bi u mjesecima koji dolaze broj zaraženih virusom korona mogao biti naglo povećan. Iako smo se svi nadali da će ludilo koje nas je snašlo u martu i aprilu nestati kada dođe ljeto, sa još većom neizvjesnošću zakoračili smo u jesen, a pred nama je definitivno i neizvjesna zima, jer korona ne jenjava.

Osim toga, očekuje se sudar korone i sezonskog gripa i niko ne zna kakve bitke su ispred nas.

Već nekoliko dana imamo trocifrene brojeve novozaraženih na dnevnom nivou i to nije dobro. Nije vrijeme za paniku, zastrašivanje niti kukanje, ali jeste vrijeme da počnemo da se ponašamo odgovorno i oprezno, prema sebi i prema ljudima koji nas okružuju.

Za epidemiološku sliku koja posljednjih dana nije dobra krivi su pojedinci, zbog čijeg se neodgovornog ponašanja korona vratila i u one opštine u kojima je danima nije bilo.

Svima nam je jasno da život nije i ne smije stati, ali kada je situacija već takva kakva jeste i kada moramo da živimo sa virusom, zašto je teško pridržavati se mjera. Maska, rastojanje i pranje ruku su najmanje što svako od nas može. Problem je samo što iz dana u dan ima previše onih koji mogu, ali neće iz nekih samo njima znanih razloga. Zbog takvih ispaštaju i oni koji vode računa o svemu i poštuju sve mjere.

Sramota je da đaci u školama sjede s maskama na licu, a da se bahati pojedinci druže i okupljaju kako hoće. Mjere su jednake za sve i svi su dužni da ih poštuju, bez izuzetaka. Ako se ovako nastavi, ne samo da ćemo u novu godinu ući sa maskama na licu, nego ih nećemo skinuti ni idućeg ljeta. Zašto nam sve to treba? Zar ne može svako od nas sam sebi da objasni šta i kako može, a šta ne može?

Ne treba zatvarati ugostiteljske objekte zbog nekolicine neodgovornih, jer i u tim lokalima rade oni koji počesto primaju samo minimalac i tim istim minimalcem prehranjuju još nekoliko članova porodice.

Ali zar stvarno mora biti 300 ljudi u lokalu? Zar ne može nikako da se omogući rad svima uz poštovanje propisanih mjera.

Još jedno zatvaranje preduzeća gurnuće nas u ambis iz kojeg nikada nećemo izaći. Ni mnogo razvijenije zemlje ne mogu da sastave kraj s krajem u vrijeme pandemije, a kamoli da to uspije nama.

Zato moramo učiniti onoliko koliko možemo da do svega toga ne bi došlo. Zdravlje nema cijenu i mora biti stavljeno na prvo mjesto, a sve ostalo može i mora da sačeka neke bolje dane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana