Opravdanje za zločin

Vedrana Kulaga Simić

Priča o pravosuđu u BiH, izgleda, nikada neće prestati, ali teško da će dati konkretne rezultate. Posebno kada se radi o zločinima koji su u proteklom ratu počinjeni nad vojnicima i civilima srpske nacionalnosti.

Pravosuđe je, a to znaju i oni koji to stalno poriču, izgubilo kompas, a svako malo to i sami potvrde presudama. Iako bi sudske presude trebalo sprovoditi, a ne komentarisati, to je veoma teško u zemlji kakva je BiH ako se sagleda stanje u njenim pravosudnim institucijama u čijim je rukama i jedan od ključeva saradnje i pomirenja na ovim prostorima.

Devedesete godine prošlog vijeka odnijele su brojne žrtve i na srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj strani, ali presude koje su u posljednjim godinama izašle iz sudnica Suda BiH tako ne vide događaje iz tog nesrećnog perioda.

Sud BiH je u utorak oslobodio četvoricu bivših pripadnika Armije RBiH kojima je stavljano na teret da su učestvovali u zločinu koji se dogodio u rogatičkom selu Kukavice gdje je u napadu na kolonu izbjeglica poginulo najmanje 20 srpskih civila. Nakon što su mučki, iz zasjede pobijeni i ono malo što su nosili sa sobom je ukradeno i opljačkano. Sud je u obrazloženju oslobađajuće presude naveo da su optuženi bili u uvjerenju da se radi o vojnicima, a ne o civilima, jer konvoj nije bio obilježen, a kolona Vojske RS je prošla tim putem dan ranije.

Bilo je i ranije oslobađajućih presuda za ovakve zločine, ali ovako nevjerovatnog obrazloženja sasvim sigurno nije. I to malo ko može da prihvati kao pravdu posebno ako se zna da su se u toj koloni nalazili mahom žene, djeca i starci bez ikakvih vojnih obilježja, a kamoli oružja.

Sve strane su gubile svoje najmilije u ratu i svaka od tih žrtava zaslužuje pravdu. Svako treba da odgovara za zločine koje je počinio, bez obzira na boju i izgled uniforme koju je nosio tih nesrećnih godina.

Opravdanja za zločin nema, ali kazne mora biti. Pravične, a ne da njeno mjerilo bude nacionalnost onih koji su ubijali i zvjerski mučili i onih koji su svoje muke ponijeli u grobove.

A kako su se sudovi, posebno Sud BiH, ophodili prema tome najbolje se vidi iz donesenih presuda i visine kazni. Iz toga je sve jasno, a jasno je i da tako ne smije biti nastavljeno ako se želi neko novo, bolje i mirnije doba za ovu zemlju. Pravda mora da bude jednaka za sve, a da mjeri po ličnom nahođenju i prema nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana