Opozicioni lavirint

Vedrana Kulaga Simić

Poraz na oktobarskim izborima u RS poljuljao je opozicione temelje, bacio opoziciju u lavirint iz kojeg još traže izlaz, ali bezuspješno.

Nakon izborne noći stranke koje čine opozicioni Savez za promjene povukle su se u svoje odaje kako bi pronašle krivca za potop od strane vladajuće strukture u većini sredina u RS, ali osim pojedinačnog raspuštanja odbora na lokalu, nijedan konkretan, zajednički potez nisu povukle.

Svakoj zemlji, ma kakva ona bila, treba jaka opozicija kako bi i sama vlast, čak i ako dobro radi, još bolje radila. Kod nas to nije slučaj.

Opozicija u Srpskoj nikako ne uspijeva da konsoliduje redove. Više izgledaju kao raštimani orkestar, a u ritam ih, kako pojedini opozicionari i sami priznaju, vraćaju povremeno samo izjave iz vladajuće strukture, tačnije predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika.

Takva slika trenutno sasvim dovoljno govori - da opozicija nije izašla na pravi put i da i poslije izbornog poraza oni nastavljaju po starom ne pokazujući ideje i zaokret bilo koje vrste da bi, ako ništa drugo, vratili povjerenje onih svojih birača koji su im vjerovali do ove godine.

To ne polazi još za rukom ni najvećoj opozicionoj stranci SDS-u, koji je jedini u tom političkom bloku nakon izbora napravio veći rez i promijenio predsjednika stranke. I to je, uz nekoliko smijenjenih odbora, sve što su napravili. Osim svakodnevnih istrošenih izjava da su alternativa postojećoj vlasti i da će 2018. godina biti njihova godina, koje stižu i iz ostalih opozicionih tabora.

Čini se da nisu ni prstom mrdnuli da bi vidjeli šta to nije štimalo u dosadašnjim politikama, ciljevima i mjerama u koje su polagali velike nade, ali koje su građani kaznili na lokalnim izborima. Ostali su mahom zatvoreni u stranačkim odajama, a zajednička platforma, dodatno uzdrmana porazom, nastavila je da pada i u očima građana, ali i samih čelnika te grupacije. Jasno je da su morali da se okrenu strankama, ali ne i da u potpunosti na "stend-baju" ostave savez.

I danas, gotovo dva mjeseca nakon izbora, niko neće da kaže da li će povući prvi potez i sazvati sastanak ili barem da će sjesti za sto za deset, 15 dana ili kako to političari često znaju da kažu "u idućem periodu".

Takvim ponašanjem opozicija će teško na idućoj provjeri sačuvati ovo što im je ostalo, a kamoli otvoriti šampanjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana