Opozicija i "Birač"

Goran Maunaga

Opozicija u Srpskoj više od godinu prije opštih izbora krenula je u predizbornu kampanju, koju već na početku vodi veoma agresivno.

Čak i kada bi imali razumijevanja za leteći start opozicionara, teško je naći objašnjenja za neke njihove reakcije. Plastični primjer za to je podnošenje izvještaja protiv odgovornih za kriminal u Fabrici glinice "Birač". Nastup opozicije u tom slučaju je, najblaže rečeno, licemjeran.

Na izvještaje podnesene Specijalnom tužilaštvu RS protiv petoro državljana Litvanije najoštrije su reagovali oni koji su ranije bili dugogodišnja pozicija. Oni koji su "Birač" i prodali Litvancima i koji su putem svojih ljudi u Poreskoj upravi RS spriječili reagovanje na upozoravajuće nalaze inspekcije u "Birču".

Činjenica je da je Koordinacioni tim za praćenje poslovanja "Birča" od aprila, kada su istražni organi ušli u tu fabriku, do danas uradio ogroman dio posla samim tim što je otkrio ko, na koji način i za koliko je oštetio "Birač" i RS. Ali nijedan potez nije zadovoljio opoziciju, naprotiv. Iako su za kriminal prijavljena prva konkretna imena, oni su nezadovoljni jer se među njima nije našao niko iz RS. Danima prije toga prozivali su vlast da zataškava kriminal u "Birču" i da od istrage neće biti ništa. Kada se došlo do imena osumnjičenih, sada im se ni ona ne sviđaju. Jedini zaključak koji se nameće iz svega jeste da opozicija niti zna šta hoće, niti joj ko može udovoljiti.

Očigledno je da su se tri vodeće opozicione stranke odlučile na galamu i kritikovanje svega i svačega bez nuđenja bilo kakve alternative. Ali, kritikovati poteze MUP-a RS čiji pripadnici su otkrili i dokazali kriminal i protiv počinilaca podnijeli izvještaje i koji istragu nastavljaju i proširuju, potpuno je apsurdno.

Ne može biti ključno to da li je kriv Marko ili Janko, Litvanac ili Srbin, nego je valjda najvažnije da se kriminalno klupko u "Birču" odmotava i da će svi koji su u njega upleteni biti procesuirani u nastavku istrage. Umjesto što populistički kliču "drž'te lopova" trebalo bi da se preslišaju i zapitaju kolika je njihova odgovornost za sve što se dešavalo u "Birču". Jer "Birač" je 2001. godine Litvancima prodala Vlada koju su predvodili SDS i PDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana