Oporezivanje rada

Marijana Miljić Bjelovuk

(Pre)visoke stope oporezivanja rada u Srpskoj stvaraju ogromne probleme i možemo komotno reći da ne postoji skoro nijedan pozitivni efekat visokih stopa poreza i doprinosa.

Da je tako govori i činjenica da zbog visokih stopa oporezivanja rada poslodavci posežu za raznim metodima kako bi se spasili i koliko je moguće duže zadržali na tržištu. Slamku spasa u prethodnom periodu tražili su, ali i dalje traže u otpuštanju zaposlenih, smanjenju plata te pribjegavanju rada na "crno" ili "sivo", kao i nizu drugih metoda koje su samo njima poznate.

Sa druge strane, zbog kako legalnih, ali i onih ilegalnih metoda poslodavaca trpi sama Srpska, ponajviše njena kasa koja ostaje bez miliona maraka zbog otpuštanja radnika i smanjenjem plata te davanjem siće na ruke zaposlenima.

Pored svega navedenog, visoke stope oporezivanja rada šalju jasnu sliku i onima koji su planirali ulagati u RS da to rade u drugim zemljama koje su i te kako pristupačne za poslovanje i u kojima je stopa poreza i doprinosa prihvatljiva.

Na probleme previsokih stopa oporezivanja rada ukazalo je istraživanja koje je sprovela Unija udruženja poslodavaca RS u saradnji sa Centrom za istraživanja i studije GEA iz Banjaluke.

Poslodavci od kojih većina već gubi strpljenje i posljednje atome snage da se bori za opstanak na tržištu još jednom su u ovom istraživanju poručili da visoke stope oporezivanja rada podstiču neformalnu zaposlenost, zbog čega bi porez i doprinose u RS trebalo konačno, bez ikakvih odgađanja, zbirno sniziti za najmanje 5,8 procenata.

Na ovaj način bilo bi podstaknuto zapošljavanje, pad legalnih i ilegalnih metoda poslodavca za izbjegavanje plaćanja obaveza, ali i podstaknut ekonomski rast te stvoreni uslovi da Srpska postane primamljiva velikom broju investitora.

Sasvim je jasno da nema više prostora i vremena za pregovore, koji traju po nekoliko mjeseci, pa čak i godina, jer je potrebno nešto konkretno uraditi kako bi poslodavci, radnici, ali i Vlada RS bili u plusu i samim tim i zadovoljni.

Zbog zadovoljstva sve tri strane ne treba više obećavati biće ove, pa iduće, pa one naredne godine. Pustih obećanja su siti svi i sa tom praksom treba što prije prestati, jer je svima jasno da konačno treba da padnu stope poreza i doprinosa. Ne mora to na kraju ni biti zbirna stopa od 5,8 procenata, ali od nekog procenta se mora krenuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana