Opet vanredno

Danijela Bajić
Opet vanredno

Opuštanja nema, to je odavno svima jasno. Postalo je normalno da nam se svake godine dogodi neka vanredna situacija, tako da je život na oprezu postao neželjeni životni stil svakog od nas.

Ako vratimo vrijeme unazad vidjećemo da je lepeza nemilih događaja koji nas mogu zadesiti poprilično široka.

Već smo navikli na poplave (manjeg ili većeg intenziteta), suše pa i globalnu pandemiju (sa svim onim propratnim zatvaranjima, zabranama i vakcinisanjem).

Međutim, tu su još i afrička kuga svinja kao još aktuelna pošast, zajedno sa najnovijom vanrednom situacijom koja je upalila sve meteoalarme u regionu, a odaziva se na ime “super-oluja”.

Baš ona je narodu unijela strah u kosti, jer se pojavljuje u intervalima, silovito, u vidu olujnog nevremena koje bukvalno nosi sve pred sobom.

Samo u prvom naletu u Zagrebu je odnijela nekoliko života, povrijedila na stotine ljudi praveći haos kakav se ne pamti.

Iz tog pravca, “super-oluje” nastavljaju dalje prema našem podneblju gdje je destrukcija ovih dana više-manje istog intenziteta.

U Bijeljini je proglašeno stanje prirodne nepogode pa je, nakon što su zbog kuge ograničili kretanje životinjama, to isto uradili i sami sebi. Prevencije radi. Strah je sveprisutan, a “super-oluja” danima je na naslovnim stranama svih novina.

Čupala je drveće, podizala krovove, rušila objekte, kidala električne vodove i zatvorila aerodrom.

Na društvenim mrežama dijele se fotografije i video-snimci, a paniku dodatno šire oni lažni sa razornim tornadima i pijavicama, kao da autentični klipovi nisu dovoljno uvjerljivi.

Prestrašeni narod traži informaciju više, a svi pozdravljaju korisne savjete i upozorenja o načinu ponašanja dok traje nevrijeme.

Radnici iz Republičke uprave civilne zaštite savjetuju ostanak u kućama, da se građani ne kreću pored objekata gdje se tokom udara vjetra očekuje pad nekih predmeta.

A udari nisu za šalu - duva i preko 80 kilometara na sat. Na kraju je suština u poštivanju preporuka i kolektivnom strpljenju, jer svaka oluja prođe ma kog intenziteta bila i ma koji prefiks joj dodali.

Baš kao i bilo koja dosadašnja vanredna situacija jer one su za nas, ispostavilo se, dugogodišnja zona konfora u kojoj smo naučili da plivamo. Šteta će se već sanirati, važno je sačuvati živu glavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana