Opet preglasavanje

Vanja Štrbac
Opet preglasavanje

Još jedno u nizu preglasavanja Srba, odnosno njihovih predstavnika u zajedničkim institucijama, dogodilo se u četvrtak kada je Savjet ministara BiH utvrdio Prijedlog zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebi njihovih simbola u BiH.

Protiv ovog zakonskog rješenja bili su srpski ministri.

Tim prijedlogom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH (na čijem je čelu kadar SBiH) definisane su fašističke i neofašističke organizacije, te "četničke organizacije", "ustaške organizacije" i "organizacije koje se oslanjaju na tradiciju Handžar divizije". Bošnjačke stranke u BiH tako traže usvajanje zakona kojim bi se Jugoslovenska vojska u otadžbini proglasila fašističkom, dok je Skupština Srbije još 2004. godine donijela Zakon o izjednačavanju u pravima pripadnika antifašističke Jugoslovenske vojske u otadžbini ili Ravnogorskog četničkog pokreta sa partizanskim pokretom, tj. borcima NOB-a.

Predstavnici RS tvrde da je u ovom slučaju riječ isključivo o kampanji kojom se Srpska i srpski političari i organizacije pokušavaju optužiti za koketiranje sa fašizmom. Osim toga, stav predstavnika RS je da svi zakoni koji se donesu na ovakav način neće dobiti podršku iz Srpske.

Jer, u BiH je proteklih godina postala praksa da se gotovo sve odluke i zakoni donose preglasavanjem srpskih predstavnika, tačnije mimo volje jednog konstitutivnog naroda BiH.

Tako na istoj sjednici Savjeta preglasavanjem srpskih ministara Savjet utvrdi i Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, koje je visoki predstavnik za BiH 14. decembra prošle godine proglasio na privremenoj osnovi.

Da se preglasavanje ne događa samo u Savjetu, pokazuje i to što je Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu usvojen tako što je član Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojša Radmanović preglasan.

Preglasavanjima se i u Parlamentu BiH zakoni usvajaju mimo volje poslanika i delegata iz RS, a posljednji primjer je prijedlog zakona o praznicima u vezi sa kojim, ne treba da čudi, ne postoji saglasnost.

Izgleda da je bitno samo da se ide mimo volje Srba, a to kakvi će ti zakoni i odluke biti, imaju li smisla ili ne, manje je važno. Samo neka je preglasavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana