Opet preglasavanje

Željka Domazet
Opet preglasavanje

Šta pojedini predstavnici zajedničkih institucija misle o tome kako bi trebalo da funkcioniše BiH, pokazao je i najnoviji primjer preglasavanja srpskih ministara u Savjetu ministara BiH.

Mada je po slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno rečeno šta je čija nadležnost, na posljednjoj sjednici Savjeta ministara izglasan je Prijedlog zakona o obligacionim odnosima BiH, iako je ta oblast u nadležnosti entiteta.

Ako su se prije 14 godina predstavnici sva tri konstitutivna naroda dogovorili šta je čija nadležnost i ako se u ovoj zemlji ne želi kršiti Ustav, onda je nedopustivo da se takve stvari dešavaju.

Da BiH ne može da funkcioniše prema principu preglasavanja dokazaće dalja sudbina ovog i svih drugih zakona koji budu predlagani na ovakav način.

Jer zna se šta slijedi - u Parlamentu BiH će se otvoriti rasprava, izreći će se optužbe jednih na račun drugih, zatim će poslanici i delegati iz FBiH optužiti Republiku Srpsku i njene predstavnike za sve, pa će poslije svega toga pojedinci (iz FBiH, naravno) potrčati u OHR i različitim diplomatama pričati kako eto "Srbi nisu za Evropu".

Prijedlog zakona o obligacionim odnosima samo je jedan u nizu primjera preglasavanja predstavnika RS koje javnost svakodnevno čuje, gleda i sluša. Preglasani su predstavnici Srpske i kada se usvajao budžet, kada se raspravljalo o posjeti predsjednika Srbije Borisa Tadića Palama i još mnogo puta u mnogim institucijama.

Preglasavanje i prenos nadležnosti su izgleda principi na kojima neki smatraju da BiH treba da funkcioniše.

Svi oni koji su se već zakleli da će poštovati Ustav trebalo bi da imaju u vidu svako slovo koje u Ustavu piše. A u Ustavu jasno stoji šta je čiji zadatak, šta ko treba da radi i o čemu da odlučuje.

Ustav bi valjda trebalo da se poštuje sve dotle dok se tri konstitutivna naroda ne dogovore drugačije, pa ga promijene.

A sve dok se Ustav ne promijeni, morao bi da bude pred očima svakog onog koji podiže ruku kada glasa kako o ovom prijedlogu, tako i o svim drugim.

Preglasavanje nije put nego stranputica BiH.

Moralo bi se voditi računa o tome, kako sutra svi ne bi zaspali u jednoj, a probudili se u drugoj realnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana