Opet i uzalud

Darko Momić

Nije nepoznata, ni prvi put napisana anegdota o tome kako je partijska ćelija Saveza komunista u Kolašinu zasjedala kada su sovjetske trupe 1968. godine ušle u tadašnju Čehoslovačku.

 

A anegdota veli da su “drugovi” poslije kratkog vijećanja zaključili da treba pod hitno poslati protestnu notu SSSR-u sa zahtjevom da njihove trupe odmah napuste Čehoslovačku. U tom se javio jedan pronicljiv drug sa pitanjem šta će biti ako se ne povuku. Pošto je pitanje bilo na mjestu, drugovi su nastavili vijećanje i donijeli novi zaključak po kojem se SSSR-u ostavlja rok od sedam dana da povuče svoje trupe. I taman kad su htjeli da zovu kurira i da šalju protestnu notu, opet se javi onaj isti i priupita šta će raditi ako se ne povuku ni poslije sedam dana.

Šta će, kud će, opet je pitanje na mjestu i nastaviše da vijećaju do duboko u noć, da bi na kraju došli do jednoglasnog zaključka na koji nikakvu primjedbu nije imao ni onaj što je dva puta zanovijetao, a zaključak glasi: “Sastaćemo se opet.”

Motiv za podsjećanje na ovu anegdotu leži u jučerašnjim dešavanjima pod krovovima zajedničkih institucija BiH, konkretno u Savjetu ministara i Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kao i na sastanku trojice nacionalnih lidera i šefova SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića, koji je održan u utorak.

Iako se već poslije sastanka lidera i njihovih izjava moglo naslutiti da će rezultat biti kao u Kolašinu '68. i da će se morati opet sastajati, nadu su ipak ulijevale izjave o tome da će biti usvojen budžet zajedničkih institucija kako bi bio obezbijeđen novac, prije svega, za lokalne izbore, ali i da bi konačno mogla da budu sprovedena imenovanja direktora pojedinih institucija i agencija na nivou BiH. Al' ne lezi vraže.

Dogovor su pogazili Bošnjaci, odnosno zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i perjanica SDA Bisera Turković, koja je dala do znanja da neće podržati imenovanje hrvatskih kadrova ili preciznije direktora “Službenog glasnika BiH” i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i zatražila da se to skine sa dnevnog reda. Hrvatski ministri su na to odgovorili kao da su Srbi, dakle inatom, i odbili su da glasaju za dnevni red, tako da je sjednica Savjeta ministara završena prije nego što je i počela.

Poslije toga je uslijedila sjednica Predstavničkog doma na kojoj su poslanici SNSD-a zajedno sa svojim partnerima, kao i poslanici HDZ-a, pomalo neočekivano, ali potpuno razumljivo, digli ruku protiv predloženog budžeta.

Rezultat svega opet će biti neki sastanak, ali u rezultate tog sastanka više neće vjerovati ni njegovi učesnici. Groteskno je što će jednoj strani sa tog sastanka, bošnjačkoj naravno, za sve opet biti krivi Rusi.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana