Opasnost na granici

Vedrana Kulaga Simić

BiH sve češće postaje ključna stanica za brojne državljane Bliskog istoka i zemalja zahvaćenim ratom koji su odlučili da napuste svoje domove i sve snage usmjere na prolazak puta koji će ih dovesti do EU.

Iako je balkanska ruta zvanično zatvorena, podaci koji svaki dan stižu iz nadležnih institucija u BiH ukazuju da domaće službe imaju pune ruke posla zbog navale migranata posebno na područjima koja graniče sa Srbijom i Crnom Gorom. Ilegalni migranti u posljednje vrijeme su sve češći "gosti" u pojedinim sredinama u unutrašnjosti BiH, a stanovništvo ima razloge za strah zbog čega je već u više navrata lokalna vlast zatražila pomoć onih iznad njih.

Nadležni za sada samo upozoravaju brojkama, a sve ukazuje da se mnogi uzdaju da će novi, ozbiljniji i jači migrantski talas proći sam i da BiH neće morati više zasukati rukave kako bi se izborili sa prilivom migranata.

Za sada je, kako i sami tvrde, situacija pod kontrolom, ali je pitanje do kada će odbrana izdržati, posebno ako se uzme u obzir i to da su pojedinci, i domaći i strani, u nesreći tih ljudi koji su krenuli u potragu za novim domom pronašli za sebe "posao".

Posljednja hapšenja u kojima su "pali" oni koji su za prevoz ilegalnih migranata preko BiH i Hrvatske uzimali i više od 10.000 pokazuje da i sa te strane vreba opasnost. Taj lanac koji je prekinut je vjerovatno samo jedan u nizu, a nadležni treba da širom otvore oči i priznaju ozbiljnost problema koji više nije pred, nego je u ovoj zemlji.

Dostupne analize su pokazale da BiH nije spremna za jači i snažniji dolazak migranata, koji se najavljuje i očekuje, ali se stiče utisak da se samo sliježe ramenima i prati šta se dešava na njenim granicama i oko njih.

A situacija nije za potcjenjivanje. Niko sa sigurnošću ne može da kaže ko sve šeta u migrantskim grupama i ko sa kojim ciljem ide kroz BiH, a možda i ostaje. Ova zemlja ima već mnogo problema, posebno sa bezbjednošću tako da joj novi sigurno nisu potrebni.

Migrantski talas ozbiljno zapljuskuje BiH, a kapaciteti  kojima raspolažemo nisu niti približni brojkama koji bi nam, po razvoju situacije, mogle zatrebati.

Bezbjednosne službe imaju pune ruke posla, a to su pokazali i posljednji podaci iz migracionog profila u kojem je jasno navedeno da su ilegalne migracije sve veći problem za BiH, a to je potkrijepljeno podacima o broju onih koji su pronađeni ili vraćeni sa granice. Vremena za gubljenje nema, kao ni za odgađanje važnih poteza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana