Opasne igre

Vedrana Kulaga Simić

Izborno zakonodavstvo u BiH godinama je na pod lupom domaćih i stranih stručnjaka, ali i političara, ali iako su pokrenuti mnogi postupci kako bi se cijeli sistem unaprijedio, a time i obezbijedio da volja birača ne bude prekrojena na ovaj ili onaj način, nije se odmaklo daleko od početka.

U proteklim godinama na izmjenama i dopunama Izbornog zakona radile su brojne radne grupe. Neke kozmetičke izmjene su ugledale svjetlost dana, a koplja se i danas lome o krupnijim pitanjima tako da su rješenja, na koja bi potpis stavile sve strane u BiH, na predugom štapu.

Iako je svaki izborni ciklus nosio sa sobom određene dileme, upozorenja i probleme, situacija na terenu je potpuno drugačija i dramatičnija kada je u pitanju ovogodišnja trka za mandate na lokalnim nivou. Osim starih i dobro znanih problema, sada je igra prebačena na viši nivo tako da se sve stavlja na veoma tanak led.

Centralna izborna komisija je, nakon što do isteka zakonskog roka nije zvanično dobila potrebnu sumu za sprovođenje lokalnih izbora, odlučila da nova politička provjera kod birača bude u novembru. Iako je krajnji rok u kojem su moguća pomjeranja 30 dana, birališta će biti otvorena i nakon isteka tih dana.

I tu se otvorila nova dilema u BiH u vezi sa primjenom odredaba Izbornog zakona u kojem precizno ne piše da kompletan izborni proces može biti prolongiran u tom periodu, a još veći problem su sve teže kritike koje se odnose na izbor novih članova izborne komisije.

Dok dio političkih stranaka u BiH tvrdi da dio CIK-a nije legitiman jer nije izabran u skladu sa postojećim procedurama, drugi smatra da je sve u redu i da nema potrebe da se čekaju sudske odluke po osnovu zahtjeva koje su podnijeli bivši članove te izborne komisije.

I u tom krugu procedura i interesa se vrtimo gotovo od početka godine i sve su prilike da je pred nama poprilično vrelo izborno, političko ljeto.

Zbunjeni su već i birači. Slušaju i ne vjeruju da se političkim igrama ne nazire kraj. Zakoni se moraju poštovati, ali BiH je zemlja u kojoj ništa nije jasno, gdje su interesi i pojedinci iznad svega pa stoga previše ni ne čudi sve ovo što se dešava.

Potrebna politička volja izostala je na mnogim poljima. Izborni temelj je samo jedno od njih. Uvijek lični interesi, ma koliko bili besmisleni, izbiju u prvi plan na kraju i sruše sve, eventualno, do tada dogovoreno.

Izbori su demokratsko pravo. Svako ima pravo da bira i da bude biran i to je nešto o čemu se ne polemiše.

Politički predstavnici i drugi izabrani moraju da se drže procedura te daju sve da izborni proces prođe bez mrlja. Jedna od ključnih obaveza jeste da se već jednom, jer uveliko kasne, uhvate ozbiljno u koštac i srede stanje u izbornom zakonodavstvu. BiH ne smije postati još jedan “Mostar”, a linija je tanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana