Opasne igračke

Dragana Orlović

Rijetko kada ćemo u našim prodavnicama kupiti igračku a da na poleđini ne piše “Mejd in Čajna”. I ako nema, velika je vjerovatnoća da je ipak proizvedena tamo, ali je samo uvezena preko neke druge ili treće zemlje. Roditelji treba da budu veoma oprezni prilikom kupovine, da ­ne bi ugrozili zdravlje svojih mališana, jer inspekcijski izvještaji pokazuju da su među kontrolisanim igračkama iz uvoza sve neispravne pošiljke upravo iz Kine.

Najnoviji slučaj je omiljeni i popularni “ljigavac”. Rijetko koje dijete da ga nema. A upravo tu igračku Evropska unija posljednjih mjeseci mahom zabranjuje zbog prekomjerne količine bora, koji može negativno uticati na zdravlje djece, a povučena je i sa tržišta Republike Srpske, jer nije bila deklarisana u skladu sa zakonom.

Tačnije, u Inspektoratu RS kažu da su proteklih dana po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta povučena 2.202 “ljigavca”. Na osnovu sporazuma sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH planirano je da i ove “ljigavce” laboratorijski ispitaju, da bi utvrdili da li su i koliko štetni.

Sa druge strane, u agenciji tvrde i da redovno prate sistem za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima EU (RAPEDž), kao i da su upoznati sa opasnim igračkama. Tako da ne treba odmah paničiti i misliti kako su sve kineske igračke štetne. Ipak dodatni oprez nikada nije na odmet.

Posebno ako se uzme u obzir niz neželjenih zdravstvenih efekata u kontaktu sa igračkama koje sadrže sve te razne nedozvoljene materije.

Tako na primjer, igračke koje imaju prekomjerne količine bora, ukoliko su im mališani bili kratkotrajno izloženi mogu imati problema sa kožom ili krvarenjem iz nosa, dok postoje i nespecifični simptomi kao što su glavobolja, mučnina, povraćanje i proliv.

Kod dugotrajne izloženosti boru istraživanja koja su sprovedena ukazuju i na povećanje rizika od oštećenja reproduktivnog sistema i to naročito kod muške populacije.

Zato jedina prevencija jeste oprezna kupovina.

Prije nego što obradujemo mališane nekom novom loptom, lutkom ili simpatičnim “ljigavcem” ne košta nas ništa da pažljivo pročitamo deklaraciju. Ako nam je ona nejasna ili je uopšte nema, lako ćemo igračku odložiti i izabrati drugu. Jeftinije je i u svakom slučaju bolje nego kasnije strahovati da li smo igračkom ugrozili zdravlje svoje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana