Opasna zabava

Dragana Orlović

Trajno oštećenje sluha, opekotine na rukama i licu, povrede šake, prstiju i očiju samo su neke od posljedica nepažljivog rukovanja pirotehnikom.

Novogodišnji praznici za sekundu mogu postati prava noćna mora, što je potvrdio i najnoviji slučaj u Doboju.

Trinaestogodišnjak je sa ocem u novogodišnjoj noći ispaljivao raketu i ostao bez dva prsta. Eksplodirala mu je u ruci. Odmah je upućen u bolnicu, gdje su mu amputirani četvrti i peti prst, dok je na trećem nastupila fraktura. Nesreća u sekundi.

Ovakvi i slični slučajevi još jednom su potvrdili da se ne radi o bezazlenoj zabavi i da je neophodna nulta tolerancija kada je riječ o djeci, petardama i svim ostalim pirotehničkim sredstvima. Ne treba ih učiti da je bacanje petardi zabava i zadovoljstvo, jer povrede mogu biti teške.

Jake detonacije pirotehničkih sredstava i buka koju proizvode plaše bebe, smetaju starijim ljudima, hroničnim bolesnicima, epileptičarima, životinjama…

Potpuno je nejasno ko može ostati imun na preglasno pucanje i kome to predstavlja zadovoljstvo, posebno kada se uzmu u obzir trajne posljedice koje ovaj vid zabave nerijetko ostavlja.

Ipak, da su pirotehnička sredstva neizostavan detalj na slavljima, svjedoče podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prema kojima je za 11 mjeseci prošle godine uvezeno više od 200.000 kilograma raznih pirotehničkih proizvoda vrijednih 1,3 miliona maraka.

U istom periodu 2020. godine uvezeno je oko 375.000 kilograma pirotehničkih sredstava u vrijednosti većoj od dva miliona maraka. Kupuju ih, pa potom gube prste, ruke, pa čak i oči.

Da bi građane upozorili na opasnost i posljedice koje nastaju usljed nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava, kao i na nezakonitu upotrebu vatrenog oružja, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS sprovodi kampanju “Petarde nisu igračke” koja će trajati do 15. januara. Upotreba pirotehničkih sredstava na mjestima koja za to nisu predviđena kažnjiva je i Zakonom o javnom redu i miru, a predviđene kazne za fizička lica kreću se od 300 do 900 maraka, a za pravna od 2.000 do 6.000 KM.

Nažalost, primjena ovog, kao i mnogih drugih zakona samo je mrtvo slovo na papiru. Petarde, rakete i ostali pirotehnički proizvodi u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika mogu se kupiti na svakom ćošku, a o njihovom korišćenju suvišno je i govoriti. Dovoljno je samo slušati detonacije i buku sa svih strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana