Opasna opsada

Veljko Zeljković

Scene kao iz nekog ratnog apokaliptičnog filma. Od izbjegličkog kampa u Lipi gotovo da nije ostalo ništa, tek veliko zgarište. Slične slike smo polovinom ove godine mogli vidjeti i u kampu Morija, na grčkom ostrvu Lezbos. U oba slučaja migranti su napravili pravi haos želeći, navodno, da riješe svoj status. Njih više od 1.200 danas drži pod pravom opsadom grad Bihać. Žele da se vrate u zatvoreni prihvatni centar “Bira”. Građani Bihaća kategorični - nećemo dozvoliti povratak migranata u grad.

Iako su na ovakav rasplet događaja upozoravali mnogi, domaće vlasti su potpuno zakazale, ali i dvolična međunarodna zajednica koja je od BiH svjesno napravila parking za migrante. Govore o ljudskim pravima, slobodi kretanja, a u isto vrijeme te iste migrante ne žele u svojim zemljama, jer se boje “najezde koja bi mogla ugroziti njihov način života”. Umjesto toga šalju nam kontejnere, ćebad i šatore. Pri tome nam sole i pamet i uslovljavaju gdje može, a gdje ne, biti podignut izbjeglički kamp. Nemoj slučajno da bude blizu hrvatske granice i Evropske unije. Sve ovo se prelama po leđima običnih ljudi. Građani Bihaća, ali i drugih opština i gradova koji se nalaze na migrantskoj ruti, u strahu. Opravdanom, jer migranti postaju sve nasilniji i očajniji. Provaljuju u kuće i vikendice, napadaju i ubijaju ljude, kradu, siluju, obračunavaju se između sebe.

Nesposobnost bh. vlasti da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom vjerovatno će biti samo dodatni  katalizator da ova kriza preraste u nešto što niko ne bi poželio. Bihać i drugi gradovi polako ali sigurno postaju opasna mjesta življenja.

I dok je ovaj grad pod pravom opsadom migranata koji se skrivaju po šumarcima, ministar Selmo Cikotić iz bezbjedne pozadine piše nekakva pisma, pa čak govori kako su oni dobri za ekonomiju. To su valjda u ovo vrijeme pandemije jedini turisti. A šta je trebalo da bude urađeno? Kao prvo, nije se smjelo dozvoliti da BiH postane slijepo crijevo koje svakim danom postaje sve upaljenije. Zadovoljili smo se nekakvim milionima evra pomoći koje su nam iz tih “demokratskih” zemalja slali za smještaj izbjeglica. Oni bliže loncu u kojem se sve to kuvalo malo su se uplusali i dozvolili da ovo postane veliki problem koji će biti sve teže riješiti. I na kraju par pitanja nadležnima. Da li je iko uhapšen zbog paljenja kampa i zbog čega nije? Gdje su sada razni Komšići, Džaferovići, Izet-begovi? Smije li iko od njih otići u Bihać?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana