Olujni oblaci

Veljko Zeljković

Geopolitičke igre oko energenata, kasino ekonomija i prekomjerno štampanje novca, dolazi na naplatu. Svijet se najvjerovatnije nalazi pred novom recesijom i finansijskim kolapsom.

 

Inflacija u SAD prešla je sedam odsto, a u Evropskoj uniji pet odsto, a zbog čega će američke Federalne rezerve (FED), a najvjerovatnije i Evropska centralna banka izvršiti korekciju i povećanje kamatnih stopa. Taj potez bi najvjerovatnije pogubno mogao uticati na određene zemlje u razvoju, a posebno one koje su se zaduživale u dolarima.

I cijene energenata na svjetskim tržištima su na osmogodišnjem maksimumu. Barel sirove nafte skočio je na 95 dolara, približavajući se famoznoj granici od 100.

Potez FED-a mogao bi dodatno zakomplikovati situaciju na ovom tržištu, te dodatno potaknuti ovaj rast baš kao i ratne igre i neizvjesnost oko Ukrajine, a olujni crni oblaci prijete da se prošire i na Kinu.

Sve navedeno lančano je dovelo i do rasta cijena osnovnih životnih namirnica, repromaterijala i sirovina. Životni standard polako klizi ka granici siromaštva, a privredna društva sa strahom i neizvjesnošću gledaju ka horizontu i crnim oblacima koji se približavaju. 

Uzimajući u obzir da su ulazni faktori i troškovi prilikom jesenje sjetve bili gotovo uduplani zbog energetske gasne krize, te da bi slična situacija mogla biti i tokom proljetne, nije teško zaključiti u kojem pravcu sve ide. Hrana, ali i energenti postaju luksuz.  

Koji su mogući scenariji tokom 2022. godine? Jedni smatraju kako globalnom finansijskom sistemu prijeti bankrot, a što je uvod i u kraj neoliberalnog kapitalizma zasnovanog na ekonomskom porobljavanju. Savjetuju da se novac povuče iz banaka, te kupi neki placić na selu, zasije bašta, te na taj način osigura egzistencija.

Oni nešto “optimističniji” pak smatraju kako će inflatorna kriva nastaviti da ide ka gore, ali ne u tolikoj mjeri koja bi mogla dovesti do kataklizmičkih ekonomskih i finansijskih scenarija, ali i dodaju kako bi nam svakodnevni život tokom ove godine mogao biti skuplji za nekih dodatnih deset odsto.

U cijeloj ovoj priči ima i onih koji iz svega ovog profitiraju, a to su velike multinacionalne kompanije i razni berzanski mešetari. Kroz istoriju se uvijek pokazivalo kako su oni iz ovakvih i sličnih kriza izlazili moćniji i bogatiji.

Srednja klasa sve više postaje misaona imenica, a normalan i bezbrižan život utopija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana