Oluje

Vedrana Kulaga Simić

Srpski narod ima mnogo teških datuma u svojoj prošlosti, a jedan od njih je avgust 1995. godine kada je počeo i završio stravični progon naroda iz krajiških opština. Kada je oluja hrvatske policije i vojske protjerala sa ognjišta 250.000 Srba, a na stotine ubijeno ili se i dan-danas, četvrt vijeka kasnije, vode kao nestali.

 

Slike žena, djece i staraca iz najduže kolone ne blijede, kao ni ožiljci, a bol i žal ne prestaju. Bol za onima koje su izgubili i na Petrovačkoj cesti i na kućnim pragovima, a žal za porušenim ognjištima.

Ipak, najviše boli nepravda i slavlje današnje Hrvatske, koja zločine nad nedužnima, dane kada je granatirana kolona izbjeglica, vidi kao pobjedu i veliča one koji su gađali djecu, stare i ostale koji su u miru krenuli da spase živu glavu. Jasna je bila namjera koja je i sprovedena u djelo.

Ove godine biće obilježeno i dvije i po decenije od kada je zaustavljen rat pod ovim podnebljem. Sukob koji je odnio hiljade života na svim stranama i na koji još, sa strane pravde, nije stavljena tačka.

I dalje mnogi sudski predmeti, posebno oni koji se tiču zločina nad Srbima, stoje u ladicama i čekaju bolje dane, a sve manje onih kojih se tiču vjeruju da će dočekati pravdu jer vrijeme čini svoje.

To se vidi i kada je riječ o “Oluji”. Mnogi koji su u danima progona bili u koloni više nisu međi živima, dok dobar dio drugih, koji su živi i koji imaju šta da kažu, ne žele. I to, u neku ruku, treba razumjeti.

Na cesti su ostavili najmilije, neki čak i maloljetnu djecu. To boli. To nikada neće prestati da peče i jednostavno bol postaje jača od potrebe da se stalno priča o tome i ukazuje na zločin koji je počinjen nad nedužnima.

Ali, s druge strane, dobro je što ima i onih koji iznova, od godišnjice do godišnjice, stalno pričaju o onome što se događalo od 4. do 7. avgusta ili njima lično, ili njihovim najmilijima.

Oni koji i danas idu u zavičaj i koji se bore da ostvare svoja prava i da ne nestanu grobovi predaka. Oni koji ne misle da se predaju i koji neprestano iznova i iznova svijetu pričaju svoju kobnu sudbinu u nadi da će je konačno neko, osim Srba, čuti i razumjeti.

Na hiljade takvih priča je proizašlo iz “Oluje”. Zločin je počinjen, ali i više od toga. Za te dane, kako pričaju i oni koji su ih preživjeli, nema ni prave riječi. Bilo je, neki će reći, i gore od samog pakla.

Mnoge odluke domaćih i stranih sudova nisu doprinijele ničemu dobrom, već samo rasplamsale duhove prošlosti. To je ono što, između ostalog, tri naroda na ovom području drži u stalnom grču i što, dobrim dijelom, ne da da se ide brže naprijed. I što će se, nažalost, teško promijeniti.

Greške su pravljene i u toku rata, ali i poslije. Neke oluje i vjetrovi još su ovdje. I nakon četvrt vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana