"Oluja" - zločin bez kazne

Vedrana Kulaga Simić

Godina za godinom i naniza ih se 21. Ponovo su sve oči uprte u nekadašnja srpska ognjišta, Hrvatsku i tamošnje vlasti u nadi da će konačno prihvatiti istinu tog ljeta sa sredine devedesetih godina prošlog vijeka.

Hrvatska akcija "Oluja" obilježila je srpski narod i uzela ono za šta je živio do tada. Polja, domove i najvrednije od svega - brojne nevine živote.

Niko za to nije još ni odgovarao, a iako brojke nesumnjivo govore da je izvršeno masovno etničko čišćenje Srba sa tih područja, mnogi i dalje glume "slijepce" pa čak i bacaju iznova so na ranu.

Ovogodišnje obilježavanje stradanja i progona Srba iz tog dijela Hrvatske protiče u znaku ponovnog buđenja zlih ideologija koje su i dovele do egzodusa.

Na to sasvim jasno ukazuju potezi koje je samo u nekoliko dana povukla hrvatska vlast pokušavajući da revidira jedan dio istorije i tako dodatno i još jače uvrijedi i preživjele i sve one kojima će ovih dana biti odata pošta i zapaljene svijeće.

Svi oni zaslužuju da istina izađe na vidjelo. Zvanično, jer je i više nego kristalno jasna. Tome svjedoče brojke i sve one slike koje posebno izađu u prvi plan baš u ove avgustovske dane.

Kolone izbjeglica i njihovo granatiranje vidjeli su svi. O zločinima u Dvoru postoje filmovi i svjedočenja, ali nema onog što je najvažnije - odgovornosti za to.

O "Oluji" treba da pričamo stalno i istim intenzitetom, a ne samo u dane kada se obilježava godišnjica, jer će se godine i dalje nizati, a ljudima treba epilog koji predugo čekaju "rasuti" po Srpskoj, Srbiji i širom svijeta.

Slike stravičnog progona neće izblijedjeti, i ne smiju, to je jasno, ali vrijeme uzima danak. Oni koji su preživjeli teške godine od te nesrećne 1995. sada samo čekaju jedno - pravdu.

Zločini ne smiju da ostanu nekažnjeni, bez obzira na to čija ih je ruka počinila. Žrtve moraju pronaći spokoj i srpske kao i sve druge, ali nažalost sve se čini da se "Oluja" nastavlja.

I sve dok vjetrovi prošlosti budu duvali ovim podnebljem, neće biti vedre budućnosti koja nam je svima potrebna.

Nema potrebe za čišćenjem temelja zlih ideologija, ali ima za postavljenje novih zarad budućnosti pokoljena koja dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana