Oluja i Silajdžić

Željka Javorac
Oluja i Silajdžić

U kakvoj to BiH živimo i kakav je njen pravosudni sistem najbolje govori činjenica da je danas, petnaest godina poslije pogroma srpskih civila u akciji "Oluja", na čelu njenog Predsjedništva Haris Silajdžić, osoba osumnjičena kao odgovorna za te zločine.

Ove tvrdnje su dokumentovane, a dokazi o odgovornosti odavno proslijeđeni Tužilaštvu BiH ali Silajdžić, umjesto da bude pozvan na odgovornost, obavlja jednu od najvećih funkcija u BiH.

Haris Silajdžić i Krešimir Zubak bili su potpisnici "Splitske deklaracije", koja je prethodila akciji "Oluja".

Puni naziv ovog sporazuma je "Deklaracija o oživotvorenju Sporazuma iz Vašingtona, zajedničkoj obrani od srpske agresije i postizanju političkog rješenja sukladno naporima međunarodne zajednice". RBiH i Hrvatska su se tada "branili" od "srpske agresije" bombardujući kolonu u kojoj su od 200.000 prognanika, 60 odsto bili žene, djeca i starci. Riječ je dakle o odgovornosti za jedan od najvećih nekažnjenih ratnih zločina počinjenih nad srpskim civilima u proteklom ratu.

Da akcija "Oluja" nije bila čisto vojna akcija i odbrana od agresora, potvrđuje činjenica da su nestali spisi o tom događaju, spisi koji, vjerovatno, svjedoče o odgovornosti i mnogo značajnijih osoba nego što je Silajdžić ili Zubak.

Mediji su objavili i transkripte koji govore o umiješanosti SAD u zločine nad Srbima u "Oluji", ali Srpska ne može da zadovolji pravdu ni kada je Silajdžić u pitanju, a kamoli SAD.

S obzirom na dosadašnje iskustvo, Republika Srpska još dugo neće ni zadovoljiti pravdu na domaćim sudovima, a ne može mnogo da očekuje ni od politizovanog Tužilaštva BiH. Činjenica je da su neslavno prošli i pokušaji procesuiranja ratnih zločina na drugim sudovima, van BiH. Čini se da je novac islamskih zemalja još jači od bilo kog prava i pravde, ali bolna je činjenica da se i novac BiH koristi da se kupi istina koja odgovara političkom Sarajevu, Srbi još jednom ponize i satanizuju, a njihovo stradanje umanji.

Očigledno je da strane politike još imaju jak uticaj na dešavanja u BiH i da se posljednjih godina nije mnogo promijenio stav o proteklom ratu u BiH. Uzalud Srbima dokazi, svjedoci, silna papirologija...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana