Okrnjena država

Željka Domazet

Da je u BiH nekome zaista stalo da budu paralisana sva tri stuba vlasti pokazala je i zadnja, na silu organizovana, hitna sjednice Predstavničkog doma. Zanimljivo je da su najoštriji u kritikama pravosuđa BiH bili upravo oni koji su doskora bili najglasniji u tvrdnjama da je svaka rasprava o pravosuđu u ovoj zemlji direktan udar na nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa. Odnedavno, otkako je SDA i bošnjačka strana izgubila važne poluge u pravosudnim institucijama na nivou BiH, od odlaska bivšeg predsjednika Suda BiH Medžide Kreso i ovjerenim imenovanjem Gordane Tadić na njeno mjesto, krenula je orkestrirana hajka na VSTS, Sud i Tužilaštvo na nivou BiH. Tvrde da je pravosuđe pod direktnim političkim uticajem i da bi ga trebalo totalno preurediti.

Napadi idu toliko daleko da su sada oni koji su tradicionalno govorili da je pravosuđe na nivou BiH antidejtonska kategorija, da ga treba reformisati i učiniti efikasnijim i da Zakon o VSTS-u treba  mijenjati a predsjednika Suda BiH i glavnog tužioca birati u parlamentu kako je to u svim normalnim zemljama, sada su dovedeni u situaciju da ga počinju braniti jer iza cijele ove hajke ne stoji želja za reformom nego za političkim pozicijama u pravosudnim organima.

Zaključci koji su izglasani zahvaljujući bošnjačkim glasovima i glasovima četiri srpska poslanika toliko su čudni da se svako razuman pita šta se iza brda valja. Ako se u sali parlamenta čuje i zaključak kako na čelu VSTS-a, Suda i Tužilaštva BiH treba da sjede stranci, onda zaista mora svako da se pita kuda to ide ova zemlja. Stranci su iz pravosudnih institucija otišli prije mnogo godina, te bi stoga njihovo vraćanje u pravosudni sistem  bila dodatna potvrda da je ova zemlja protektorat, da njome upravljaju stranci i da su zvaničnici ove zemlje samo marionete koje ne smiju da misle svojom glavom.

Zahtjev da kompletan VSTS podnese ostavku nije ništa drugo do direktno uplitanje u rad pravosuđa i obezglavljivanje ove institucije. Upravo oni koji su izglasali zahtjev za ostavke godinama opstruišu izmjene zakona o VSTS na koje ih upravo pozivaju nosioci pravosudnih institucija u ovoj zemlji. Da bi svi zaključci koje je usvojio krnji parlament imali bilo kakvu snagu mora ih potvrditi i Dom naroda koji takođe ni na koji način ne može da se okupi i radi, jer  je takođe neko u ovoj zemlji, a u prvom redu SDA njihovi sateliti odlučio da ne bude formiran novi saziv Savjeta ministara koji bi mogao donijeti i izmjene zakona o VSTS-u. Populistički zahtjev da članovi  VSTS-a podnesu  ostavke ima snagu kao da je kojim slučajem VSTS izglasao zaključak da poslanici podnesu.

Budu li glavni likovi u ovoj zemlji nastavili ovako da rade, donoseći neprovodive zaključke, sazivajući sjednice bez ikakvog efekta i usvajajući odluke koje ne mogu biti sprovedene, istovremeno, prizivajući strance, biće to znak da sve ide putem konačnog uništenja BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana