Okovi korupcije

Vedrana Kulaga Simić

O korupciji u BiH pričaju svi odreda. Jedni kako korupcija sve jače pušta svoje korijene u sve sfere života, drugi kako se mora pronaći način da se oni sasijeku, dok se treći prave i gluvi i nijemi kada se ona pomene.

Nadležne institucije u ovoj zemlji često izađu u javnost sa informacijama da su usvojili ovakva i onakva akta s ciljem borbe protiv korupcije, ali na terenu još nema pozitivnih rezultata.

Slika i prilika situacije, kada je riječ o najvećoj pošasti savremenog društva, je sama Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja, kako tvrde oni koji njome rukovode, nema potrebne preduslove za rad, ali ni "respekt" drugih institucija. Čak ne znaju ni šta zapravo treba da urade kada dobiju prijavu, jer to nije regulisano zakonom.

I kako onda uopšte možemo i da pričamo o predanoj borbi protiv korupcije u BiH ako svako može da ignoriše njihove zahtjeve i predložene mjere i prođe bez ikakvih sankcija?

Sa korupcijom se teško bore daleko naprednije i veće zemlje od BiH, ali to nikome ne može biti izgovor u ovoj, našoj. Za pohvalu je trud koji nadležni ulažu u izradi strategija, akcionih planova, zakona, ali sve pada u vodu kada rezultata na terenu nema ni na vidiku. A to je i više nego očigledno.

To su priznali u samoj Agenciji. Kažu da će njihov izvještaj o radu za prošlu godinu pokazati da je korupcija sve teža i teža u BiH, a pokazatelji ne bi smjeli da budu takvi, ako se uzme u obzir da su svima puna usta borbe protiv korupcije.

Dosadašnja akta i rad nisu dali željene rezultate i to se vidi iz dana u dan. Iz izvještaja u izvještaj, bilo da se radi o onima koji se prave u domaćim institucijama ili onima koji nisu u granicama BiH.

Jasne su dvije stvari. Prva je da korupcija u BiH napreduje, umjesto da, ako ništa drugo, stagnira, a druga da nadležni nisu odgovorili izazovu koji je pred njih postavila.

To stvara lošu sliku o BiH. Malo ko će se usuditi da dođe i radi u zemlji koja je na lošem glasu, a koja ne želi istinski da se uhvati u koštac sa najvećom pošasti koja ulazi u sve njene pore.

Vrijeme je da mnogi u ovoj zemlji pređu sa riječi na djela, jer smo se do sada naslušali dosta priče o korupciji. Vrijeme je da nešto konkretno bude urađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana