Oj, Kosovo

 Veljko Zeljković
Oj, Kosovo

Na KiM kriza je postala način života posljednjih dvadesetak godina. Međutim, nakon izbijanja rata u Ukrajini Aljbin Kurti i ekipa svojski su se potrudili da je intenziviraju i dovedu do usijanja, krajnjih granica i mogućeg ratnog sukoba.

Hapse civile, prijete “oslobađanjem” sjevera Kosova, skidaju srpske zastave... Nekada su palili ljetinu i oduzimali imovinu, danas naoružani dugim cijevima pripadnici specijalne kosovske policije marširaju srpskim sredinama na KiM, sijući strah.

Na ovaj način prištinske vlasti žele da Kosovo ponovo vrate u fokus zapadne politike. Žele ubrzati procese i iskoristiti nastojanja da se “kosovski presedan” izbije iz ruku Vladimira Putina. I to je suština, baš kao i zapadno gledanje na Srbiju kao neku vrstu “ruske podmornice”.

U tom prije svega prednjače zemlje Kvinte - SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija, koje su NATO bombama stvorile današnje Kosovo, a danas tolerišu sve Kurtijeve “nestašluke”.

Kurti, koji je 1999. bio uhapšen i osuđen na 15 godina zbog planiranja terorističkih aktivnosti, u tim svojim političkim manevrima pokušao je napraviti i paralele sa BiH, navodeći kako ne dolazi u obzir formiranje ZSO, jer bi to bilo poput pravljenja neke nove “Republike Srpske”, na KiM. Ispašće na kraju da su Srbi vanzemaljci, koji su devedesetih izvršili invaziju na područje Balkana i tu pokušali stvoriti svoje naseobine.

Mora se priznati da je on uspio u svom naumu, jer zapadne diplomate sve više poput anakonde pojačavaju pritisak na Srbiju da prizna, kako ističu, “realnost na Kosovu”. Što to nije u skladu sa međunarodnim pravom i potpisanim sporazumima, Rezolucijom 1244, to nema veze. Od Beograda se traži da se odrekne dijela svoje teritorije. Traži se nešto što ta ista Njemačka ili recimo Italija ne dozvoljavaju u svojim zemljama, jer se smatra separatizmom i udarom na ustavni poredak. Ali, kada je u pitanju Balkan, odnosno Srbija, onda je sve moguće i dozvoljeno.

Prvi u Beograd dolazi Gabrijel Eskobar, koji je jedini od tih zapadnih diplomata rekao kako će Priština morati ispoštovati potpisano u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO). Nakon ovog “zagrijavanja” slijede posjete predstavnika Njemačke, Francuske i EU. Cilj ovako intenziviranih posjeta nije samo kriza na KiM, već želja Zapada da što prije bude potpisan sporazum i to onaj francusko-njemački. On podrazumijeva model dvije Njemačke, odnosno odgođeno priznanje nezavisnosti Kosova. Srbiji bi bio omogućen brži ulazak u EU. Da li je Srbiji potrebna takva EU koja od nje traži da se odrekne sama sebe? Ne treba! Da li treba ulaziti u konfrontaciju sa rogatim? Ne treba! Šta je onda rješenje? Pa da zemlje Kvinte poštuju međunarodno pravo i potpisane sporazume te da se na osnovu njih gradi budućnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana