OHR

Goran Maunaga

Iako je do­go­vo­rom li­de­ra šest stra­na­ka o pi­tanjima voj­ne imo­vi­ne u BiH ispunjen i posljednji uslov za za­tva­ranje OHR-a, Kan­ce­la­ri­ja vi­so­kog pred­sta­vni­ka, ta­čno ka­ko se i oče­ki­va­lo u Srpskoj, ipak još uvi­jek ne­će bi­ti za­tvo­re­na.

Ko­li­ko će to po­tra­ja­ti, ni­ko ne mo­že da pre­ci­zi­ra, pa ni sam vi­so­ki pred­sta­vnik Va­len­tin In­cko, ko­me, na­ra­vno, od­go­va­ra što du­ži os­ta­nak u zemlji si­ro­ma­šnih, u ko­joj njego­va pla­ta izno­si 50.000 KM.

Ma­da su, kul­tur­no i di­plo­mat­ski, pred­sta­vni­ci čla­ni­ca ze­malja Upra­vnog odbo­ra Sa­vje­ta za spro­vo­đenje mi­ra u BiH poz­dra­vi­li do­go­vor li­de­ra o pi­tanjima voj­ne imo­vi­ne, na­gla­si­li su da za­tva­ranje OHR-a za­vi­si od spro­vo­đenja tog do­go­vo­ra. A ko će i ka­ko ocjenjiva­ti kva­li­tet pri­mje­ne do­go­vo­re­nog, do­kle će to tra­ja­ti odlu­či­va­će, na­ra­vno, opet am­ba­sa­do­ri UO PIC-a.

Šta to zna­či? To zna­či da će, bez ob­zi­ra na stvar­nu si­tu­aci­ju na te­re­nu i na is­tin­sku us­pje­šnost spro­vo­đenja do­go­vo­ra o voj­noj imo­vi­ni, OHR još po­pri­li­čno du­go os­ta­ti u BiH. Jer tvrdnja da “za­tva­ranje OHR-a za­vi­si od spro­vo­đenja tog do­go­vo­ra” je sa­mo iz­go­vor.

Da je to ta­ko pot­vrdi­li su i u Am­ba­sa­di SAD, is­ta­kav­ši da je “na Sa­vje­tu za spro­vo­đenje mi­ra da odre­di ka­da su svi uslo­vi ispunjeni” te da su “voj­na i drža­vna imo­vi­na dio 'pet plus dva' ciljeva i uslo­va za tran­zi­ci­ju OHR-a”.

Na­ra­vno da zna­mo da je ra­ni­je pre­ci­zi­ra­no da ispunjavanje “pet plus dva” ciljeva i uslo­va odre­đu­je ka­da će OHR bi­ti za­tvo­ren i na­ra­vno da zna­mo da su voj­na i drža­vna imo­vi­na dio “pet plus dva”, ali nam je ja­sno i šta zna­či ono što do sa­da ni­kad ni­je re­če­no, a to je da je “na Sa­vje­tu za spro­vo­đenje mi­ra da odre­di ka­da su svi uslo­vi ispunjeni”.

Da­kle, zna­mo da Sa­vjet odlu­ču­je o za­tva­ranju ili op­stan­ku OHR-a, ali na­gla­ša­vanje to­ga da će Sa­vjet odre­di­ti i kad su svi uslo­vi ispunjeni, zna­či sa­mo to da se ra­di o proi­zvoljnos­ti i sa­mo­volji, ko­ja, kao i do sa­da, bi­je­lo mo­že oci­je­ni­ti i pro­gla­si­ti crnim, i obrnu­to.

S ob­zi­rom na to da su ispunjeni svi uslo­vi, prvo bi tre­ba­lo da bu­de za­tvo­re­na su­per­vi­zi­ja za dis­trikt, pa da usli­je­di za­tva­ranje OHR-a, te stvar­ne ko­čni­ce de­mo­krat­skom ra­zvo­ju BiH i njenom pu­tu ka EU.

U PIC svi gle­da­ju. Ta odlu­ka ne­odoljivo pod­sje­ća na već de­ce­nij­sko odlu­či­vanje mo­ćni­ka o to­me ko su ov­dje do­bri, a ko lo­ši mom­ci. A ta pre­su­da je ko­na­čna i iz­vršna, bez pra­va na žal­bu i bez ob­zi­ra na to što je po­gre­šna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana