OHR-ove podjele

Željka Domazet
OHR-ove podjele

Na spisku OHR-ovog tima koji je popisivao državnu imovinu u BiH našlo se više od trećine imovine opštine Istočno Novo Sarajevo.

Zanimljivo je u svemu tome što se OHR-ov tim ponašao kao da se na području BiH nije desio rat i što su podaci koji su uzimani kao meritorni upravo oni koji su važili 1991. godine kada rata na ovim područjima nije bilo ni u glavama najvećih pesimista.

Zanimljivo je to što je OHR-ov tim "zaboravio" da su sarajevski Srbi doživjeli tri golgote - ratnu, dejtonsku i Šeridanovu i da su iz grada u kome su godinama živjeli, stvarali i gradili, istjerani na golu livadu kakva je među mnogobrojnim bila i ona u Istočnom Novom Sarajevu. Zanemario je OHR-ov tim prilikom popisa da je na ovom području prije ratnog pogroma živjelo samo tri hiljade stanovnika, a da ih danas ima sedam puta više.

Zanemarili su da je zbog kojekakvih mapa kojima je, između ostalog, kumovala i međunarodna zajednica pravoslavni svijet morao da se pomjera mimo svoje volje i da mu sva ta pomjeranja nisu mogla osporiti pravo da živi u Republici Srpskoj i sa ove strane međuentitetske linije.

Da je popis državne imovine, koja bi trebalo da se dijeli, obavljen nestručno, laički i mimo slova Dejtonskog sporazuma jasno je i najvećim laicima. Slovo Dejtona jasno kaže da sve ono što je na teritoriji RS pripada jedino njoj i da nove mape i podjele ne može i ne smije crtati niko, pa ni OHR koji bi upravo trebao da bude garant provođenja svakog slova Dejtona na kome počiva BiH.

Očito je da su "stručnjaci" OHR-a u cijelom ovom poslu zaboravljali mnogo toga. Kada je o Istočnom Novom Sarajevu riječ, dovoljno je samo navesti da je u odluci koju je još 1999. godine po slovu Dejtona donijela Vlada Republike Srpske jasno rečeno da se sva imovina na području Istočnog Novog Sarajeva prenosi u trajno vlasništvo ove lokalne zajednice, pa da sve ono što je OHR-ov tim piskarao padne u vodu.

U svemu ovome valja istaći i činjenicu da je OHR-ov tim "zaboravio" da je zabrana o raspolaganju državnom imovinom Pedija Ešdauna donesena 2005. godine i da je na području Istočnog Novog Sarajeva do te zabrane nikao cijeli grad.

Na toj livadi od prije 20 godina nikao je grad  u kome  su svoj krov nad glavom sagradili sarajevski Srbi prodajući u bescijenje svoju imovinu novopridošlim "Sarajlijama" iz Sandžaka, Maoče, Žepe, Srebrenice, Albanije, islamskih zemalja, Irana, Pakistana, Sirije, Turske...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana