OHR-ova igra Boga u BiH

Perica Pećanac
OHR-ova igra Boga u BiH

"Visoki predstavnik u BiH jedini je tumač civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a njegove odluke su konačne i obavezujuće".

Ovom ofucanom frazom Kancelarija visokog predstavnika odgovorila je na zaključke Narodne skupštine RS, koja je s punim pravom iznijela svoj stav na posljednje nametanje zakona od strane visokog predstavnika Valentina Incka.

Da još malo začine čorbu koju su sami zakuvali, u OHR-u kažu da "opstrukcije ne mogu da olakšaju tranziciju OHR-a u EUSR, što je svakako njihov prioritet".

Kakva ironija. Veoma dobro je poznato iz čijih soba u OHR-u stižu ovakva saopštenja i odgovori. Upravo iz onih kojima sigurno nije stalo da se transformiše OHR i koji Boga mole da ova vajna kancelarija potraje godinama, decenijama...

Jer, kako bi drugačije bošnjački lobi u OHR-u povlačio konce u ovoj zemlji obučen u tamno odijelo kvazi demokratije. Kako bi drugačije smjenjivao, kažnjavao, šikanirao političke protivnike... Kako bi se igrali Boga u BiH?!

A da se odavno igraju svevišnjeg, upravo govori ona ofucana fraza, kojom mlate na svaki potez legitimno izabranih srpskih predstavnika.

"Visoki predstavnik je jedini tumač..." - pa da li su Srbi u RS i BiH zaista toliko neškolovani, neuki ili pravno osakaćeni da ne znaju protumačiti Dejtonski sporazum?

Kako nam se plasira iz OHR-a, visoki predstavnik na svaku odluku koju donesu srpski predstavnici vlasti uzme Dejton i čita, čita, čita i tumači. Ma dajte, molim vas, jasno je kao dan da "pravno odjeljenje" OHR-a daje "stručne savjete" visokom predstavniku, koji na osnovu njihovih zaključaka povlači poteze.

A kakvi su to stručnjaci i savjeti, najbolje ilustruje pismo koje je potpisao prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan upućeno predsjedniku NSRS Igoru Radojičiću u kojem se navodi da "Zakon o javnom RTV sistemu BiH definiše odnos javnih RTV servisa i utvrđuje da su ti servisi obavezni da osnuju korporaciju na nivou BiH koja je nadležna za upravljanje imovinom i tehničkim resursima".

Koliko je znanje tih "pravnih stručnjaka" govori činjenica da je Preporukom br. R (96)10 Komiteta ministara Savjeta Evrope o garantovanju nezavisnosti javnih službi emitovanja, Ustavom BiH i Zakonom o javnom RTV sistemu zagarantovana institucionalna autonomija javnih RTV servisa, naročito u oblasti "upravljanja i raspolaganja imovinom".

Tako nam je, a tako će i biti sve dok se ne zatvori OHR. Sve dok se ne prestanu igrati Boga u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana