OHR odlazi u prošlost

Svjetlana Šurlan

Kako sve što je dobro ima kraj, tako bi sve što je loše trebalo da ima još brži kraj. To se, nažalost, ne može reći za Kancelariju visokog predstavnika koja, evo, sve ove godine samo produžava agoniju ove zemlje.

Da je visoki predstavnik odavno trebalo da ode iz BiH, zna vjerovatno i on sam, ali isto tako zna da desetine hiljada evra, koliko mjesečno prima ovdje, neće vjerovatno imati nigdje drugo.

Na odlično plaćenoj poziciji do sada su se izmijenjali mnogi pioni, neki su doduše radili i po svom sopstvenom nahođenju, što je često bilo još pogubnije po narod ove zemlje, nego kada su samo izvršavali tuđe planove.

Ali od Bilta, Vestendorpa, Petriča, Ešdauna, Švarc-Šilinga, Lajčaka pa do Incka, svi visoki predstavnici su se manje-više slično ponašali, uglavnom prema istom receptu.

Nametati nove zakone, institucije, stvoriti krizu u zemlji i obezbijediti sebi dalji opstanak, kršiti ljudska prava i sankcionisati sve one koji to ni po čemu ne zaslužuju...

Svaki je po potrebi bio pod uticajem jednih, drugih, trećih, petih, a svi su na kraju otišli s istom porukom, a to je da još nisu stvoreni uslovi za zatvaranje Kancelarije OHR-a.

Svaki novi visoki predstavnik, koji svoje ambicije nije uspio nigdje drugo da realizuje, odlučio je da proba to da uradi baš u BiH i tako nam već godinama zagorčavaju život, vrte nas u krug, zavađaju... Sve što rade ide im u korist, a na našu štetu.

Incko bi trebalo da bude posljednji izdanak međunarodne politike željne eksperimentisanja i testiranja svojih (ili tuđih) ideja.

Kroz sve ove godine postalo je jasno da nema ništa od centralizovane bošnjačke zemlje i tom međunarodnom projektu trebalo bi da dođe kraj. Stvoreana je jaka Republika Srpska koja nije i nikada neće posustati pod pritiscima stranaca.

Došlo je krajnje vrijeme da odu, nestanu, iščeznu.

Prvi razlog za to je što OHR više malo ko u BiH pita za mišljenje, a nikada i nije trebalo. Drugi je što su svi, dolaskom predstavnika Evropske unije, postali svjesni da OHR, u stvari, nikada ništa dobro nije ni uradio.

Davno je bilo vrijeme strahovlade OHR-a, sada je vrijeme za neke nove, mirnije struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana