OHR neće, pa neće iz BiH

Perica Pećanac
OHR neće, pa neće iz BiH

Nova sjednica zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIC) je pred nama, kao i stari problem - termin zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Međutim, i na ovoj, oktobarskoj sjednici PIC-a, neće se dotaći pitanja transformacije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR), već će se, kako reče visoki predstavnik Valentin Incko, govoriti o "butmirskom procesu i neophodnim ustavnim reformama".

Prosto je "nevjerovatno" kako se, svaki put kada se približi zatvaranje OHR-a, nađu novi razlozi za produženje mandata i "njegov neophodan ostanak". Ovaj put je u pitanju "neophodna" ustavna reforma, koja je od jednog dijela međunarodne zajednice praktično proglašena novim uslovom za zatvaranje OHR-a - "pet plus dva plus jedan", što je potvrdio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Iako su Lavrov i ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband podvukli da nema promjene "pet plus dva", novi uslov pokazuje koliko je međunarodna zajednica nejedinstvena i neiskrena po pitanju BiH!

Namjerno se stvaraju nestabilnosti pred sjednicu PIC-a, namjerno se proizvode afere koje prolongiraju zatvaranje OHR-a, bošnjački političari svjesno odbijaju da razgovaraju o tom pitanju i budućnosti BiH... Sve po isprobanom receptu iz kuhinje OHR-a.

I šta dalje?

Ako je suditi po utvrđenom receptu, slijedi kominike PIC-a koji "izražava duboku zabrinutost zbog pogoršanja političke klime u BiH", za šta je po nepisanom pravilu odgovorna Republika Srpska i njene vlasti.

I tako od novembarske, preko februarske, pa do ko zna koje sjednice PIC-a. Sve dok, apsurda li, OHR ne napiše izvještaj o pozitivnoj političkoj stabilnosti na osnovu koje će PIC odlučiti da je vrijeme da konačno dođe do transformacije u EUSR.

Pitanje je koliko će još kroz OHR proći visokih predstavnika sve dok neki od njih ne presiječe vezu dijela korumpiranog personala OHR-a i ostrašnjenih političara poput lidera SBiH Harisa Silajdžića i SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije i prepusti sudbinu stanovnicima BiH.

Na nama je da se nadamo da će se to dogoditi brzo, ali OHR neće, pa neće iz BiH...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana