Odzvonilo budžetu u Srpcu

Marijana Miljić Bjelovuk

Usuditi se, to je cijena napretka! Čuvena izreka koju kao da je pisao predsjednik srbačkih naprednjaka Zoran Đukić, koji je digao svoj glas i blokirao rad izvršne vlasti u Srpcu.

Ovaj odbornik koji je na mala vrata ušao u srbački parlament, kao kandidat udružene Koalicije "Zvono", nije želio da glasa za opštinski budžet jer nije zadovoljio apetite stranačkih kolega koji ga mjesecima vuku za rukav da uhljebi njihove porodice u javnim preduzećima i ustanovama.

A može mu se! U klimavoj koaliciji koja preživljava od skupštine do skupštine i u kojoj samo jedan glas odlučuje o sudbini građana, svaki od 13 odbornika vladajuće strukture ima mogućnost da se busa u grudi i traži da mu neko zaposli kćerku, brata ili ujaka. U suprotnom, mahnuće papirićem na kojem piše "protiv" ili "uzdržan" i tako prebaciti lopticu do 12 odbornika SNSD-a i SP-a koji će ovaj poklon vješto iskoristiti kako bi poentirali za pobjedu.

Da li onda takva koalicija ima perspektivu i radi za dobrobit građana Srpca? To pitanje su sami sebi postavili predstavnici svih političkih partija, i pozicije i opozicije, koji su još jednom na zajedničkom sastanku pokušali da pronađu izlaz iz krize i proguraju budžet na dnevni red iduće sjednice Skupštine. Međutim, nisu uspjeli, jer su Đukićevi apetiti porasli do te mjere da je pozobao sve mrvice sa stola ostavivši gladnim svoje koalicione partnere. Ali i građane Srpca, jer će opštinska kasa i dalje ostati prazna, a ionako stegnuti kaiš moraće još više zategnuti borci, ratni vojni invalidi i socijalno ugrožene porodice koji ove godine nisu dobili gotovo nijednu marku jednokratne novčane pomoći.

I tu nije kraj. Čak i kad bi se zadovoljili njegovi apetiti, kola će opet krenuti nizbrdo, jer među odbornicima vladajuće strukture ima još onih koji nisu ispunili sva obećanja data svojim biračima. U situaciji kada vlast drži čak šest političkih partija, svaka od njih smatra da je upravo ona ta karika koja nedostaje, zbog čega su njihovi odbornici više puta mahali prstom i prijetili istupanjem iz koalicije. Ukoliko se popusti Đukićevim zahtjevima, to bi moglo pokrenuti lančanu reakciju u kojoj će lični interesi biti stavljeni iznad interesa građana, a takva politika bi bila pogubna za budućnost Srpca.

A vrijeme neumitno curi. U trenutku kada budžetski korisnici nisu primili tri plate, krediti opštine se dupliraju, a privreda pada na koljena, mjere privremenog finansiranja ne mogu biti trajno rješenje, već naprotiv, guraju Srbac na ivicu kolapsa.

Situacija još nije bezizlazna, jer jedna lasta ne čini proljeće. Ali kako sada stvari stoje, mnogi Srpčani neće preživjeti ni zimu.

Ko voli, nek izvoli. Ograničenja postoje, ali samo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana