Odškrinuta vrata

Željka Domazet

Treća runda pregovora zvaničnika BiH sa komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Fileom održana je juče u Briselu. Lideri političkih partija dogovorili su principe za sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", prema kojima će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan iz Republike Srpske, a dva iz FBiH.

Sastanak Filea sa liderima BiH ocijenjen je kao konstruktivan, zaključci su doneseni, pao je djelimičan dogovor, a Republika Srpska je definitivno stavila tačku na priču o odluci "Sejdić-Finci" i afirmisala svoje ranije utvrđene stavove.

Sastanak od kojeg su mnogi očekivali da će konačno okončati sapunicu zvanu "Sejdić-Finci" okončao se zaključcima kojima je dogovoreno da se za desetak dana za istim stolom u Briselu sastanu svi i kažu da li će ovu zemlju vratiti u sunovrat i izolaciju svake moguće vrste ili će konačno doći do dogovora o svim ključnim evropskim pitanjima da bi BiH mogla da podnese aplikaciju za članstvo.

Pomak je, u svakom slučaju, napravljen, a na federalnim političarima ostaje obaveza da do 10. oktobra razrade konačan mehanizam izbora u FBiH i da se dogovore šta i kako.

A da moraju da se dogovore, upozorio je i sam File istakavši da je 16. oktobar datum kada EU komisija treba da usvoji ovogodišnji izvještaj o napretku.

Da li će izvještaj biti pozitivan i da li će konačno otvoriti put za kredibilnu aplikaciju BiH da napokon postane članica EU, ostaje nam da vidimo.

Vrata Evropske unije su još nekoliko dana odškrinuta za BiH, a da li će ih oni koji nas predstavljaju za desetak dana sami zalupiti ili ne, ostaje da se vidi.

Ono što je sigurno jeste činjenica da su za BiH i naizgled jednostavne stvari komplikovane do besmisla, kao što vrlo često i ova zemlja na ovaj ili onaj način jeste.

Nadamo se da će to shvatiti i oni koji treba da shvate. Ako su zaista za napredak BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana