Odmotavanje klupka

Željka Domazet

Samo oni koji su politički laici mogli su se ponadati i vjerovati da koalicija koja je formirana zahvaljujući dirigentskoj palici visokog predstavnika neće pući kad-tad.

Platforma, kao i sve drugo što se održava i djeluje na nerealnim temeljima, nije ni mogla donijeti ni FBiH, a ni BiH u cjelini ništa dobro. Naime, kada je visoki predstavnik prestao da prijeti štapom i kada je specijalni predstavnik EU kazao da je vlast u BiH domaći radni zadatak, Federacija i njena vlast počela je da se ljulja i na prvom ispitu koji je polagala pala je kao kula od karata.

Budžet institucija BiH, koji je bio i prvi ozbiljni ispit nelegalne i nategnute federalne koalicije, rastrgao je sve konce koji su nekada vezivali SDP i SDA. Glavni igrač te koalicije Zlatko Lagumdžija pokrenuo je točak i zatražio od predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslava Bevande da razriješi ministre Tihićeve stranke sa dužnosti na koje su imenovani.

Kada su petljavine počele da se odmotavaju tamo gdje su i zapetljane kada se formirala federalna vlast pokrenuo je i Bevanda inicijativu za smjenu. Da li je vrelo ljetnje sunce udarilo nekim zvaničnicima FBiH u glavu ili su izgubili kompas sa realnošću, ali je činjenica da se drže za fotelje i ne žele da ustanu iz njih. Koliko će ovo foteljašenje i političko previranje trajati ostaje da se vidi.

To što će možda neki u toj diobi slatkiša zvanih ministarske fotelje i pozicije ostati i bez mrvica sada je već njihov problem.

Ipak, ovakva politička previranja nisu ništa neobično, niti čudno. Političke kombinacije jednom napravljene lako se razvrgavaju i sklapaju sa drugim. Problem je samo što su oni koji su 20 godina vladali ovom zemljom očekivali da im je vladavina zagarantovana za još dvije decenije.

Iako se većina političara već sunča po bjelosvjetskim plažama, a formiranje novih parlamentarnih većina prepušta “višim silama”, sluđeni narod umoran je od različitih političkih previranja na vrelini i čeka da odahne od smjena, ostavki, namještanja, falsifikata i koječega u BiH, čega nije manjkalo na njenoj političkoj sceni i da u miru vidi od čega će živjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana