Odluke se nižu, a roba propada

Marijana Miljić Bjelovuk

Roba koju su oduzeli inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH godinama trune i propada u njihovim skladištima.

Rješavanje tog problema godinama se povlačilo kako u ovoj instituciji, tako i u raznoraznim komisijama, ministarstvima, a kao i za sve ostalo u BiH, tako i za rješavanje ovog pitanja treba da prođe decenija, dvije-tri…

I dok se na dnevni red nadležnih komisija i institucija  svako malo stavlja ovo pitanje, a zatim zaključava u fioke, roba teška milione maraka na lagerima trune i propada. A, nema sumnje da bi mogla biti iskorišćena i donirana raznim organizacijama, institucijama i stanovništvu kojem je i više nego potrebna.

Do sada su tone i tone robe propale! A, niko se istinski nije založio za rješavanje ovog problema. Jer, da jeste bio bi napravljen bar neki pomak u vezi s tim pitanjem.

Očiti primjer za to su na hiljade pravosnažno oduzetih automobila. Za rješavanje samo tog problema formirana je prije pet godina i komisija, a koja je sve te godine samo ćutala. Na kraju je UIO predložio da ti automobili idu u staro željezo, ali oni još nisu ni tamo i završili.

Najnoviji prijedlog Uprave, koja u svojim skladištima čuva oduzetu robu vrijednu čak 12,74 miliona maraka, je da dio zaplijenjenih stvari bude doniran. Za sada nisu poznati oni kojima bi ta roba mogla da pripadne, a odluku o tome donijeće Savjetom ministara BiH.

Nažalost, kako stvari stoje i za to će im, kako su nam pokazali do sada, trebati više mjeseci ili pak godina.

I dok oni budu svoju neefikasnost još jednom ovjeravali, propašće dodatne tone i tone oduzetih prehrambenih artikala i drugih stvari, koje bi mogle biti donirane raznim organizacijama.

Ali, pošto oni koji donose odluke u BiH nisu ni gladni ni žedni, ni promrzli, rješenje problema oduzete robe još sigurno će dugo da se vuče po ladicama u nadležnim institucijama. Dobro bi bilo da prekinu tu praksu i bar ovog puta dokažu da griješimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana