Odluke iz Strazbura

Vedrana Kulaga Simić

BiH iz dana u dan postaje sve prepoznatljivija po neispunjavanju obaveza i nesprovođenju odluka, a na vrhu gorućih problema nalazi se slučaj koji je poprimio svjetske razmjere i od kojeg se mnogima "diže kosa na glavi".

Famozna odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, na daleko poznata kao slučaj "Sejdić i Finci", nekoliko godina već zauzima ključno mjesto u svim razgovorima predstavnika BiH sa evropskim i ostalim svjetskim zvaničnicima, a u bezbroj navrata bila je i razlog za sastanke šestorke, sedmorke i ostale ekipe.

Iako se o ovoj odluci uglavnom govori kao o gorućem pitanju u BiH, čije nesprovođenje predstavlja glavnu prepreku na putu BiH ka EU, poslije svih ovih godina može se slobodno reći da rješenja još nema na vidiku.

Sve one optimistične najave o konačnom postizanju dogovora među predstavnicima stranaka iz FBiH po pravilu su, jedna za drugom, završavale u stilu "tresla se gora, rodio se miš".

Pod lupom Savjeta Evrope iduće sedmice ponovo će biti BiH i ta famozna odluka "Sejdić i Finci".

Na dnevnom redu sjednice Komiteta ministara Savjeta Evrope naći će se pod tačkom "neizvršavanje odluka", onome po čemu je ova zemlja odavno i nadaleko poznata.

Da situacija po BiH, međutim, može biti i gora, pokazuju podaci da ova odluka, koja je donesena još 2009. godine, nije usamljena na listi onih koje čekaju sprovođenje u djelo, a za šta je odluku donio Sud u Strazburu.

U BiH trenutno na izvršenje čekaju 33 odluke ovog suda i u odnosu na ranije godine taj broj je sve veći. Kakva je njihova sudbina, nije moguće prognozirati.

Nevjerovatno je da je među njima čak 11 onih koje su pod pojačanim nadzorom Savjeta Evrope i da mnoge od njih tretiraju veoma važna i osjetljiva pitanja.

Pritisci za rješavanje pitanja "Sejdić i Finci" su sve veći i veći. Kada će početi pritisci za ostale 32 odluke, samo je pitanje vremena. A da li će biti uskoro sprovedene, ostaje da se vidi. Ipak, mnogo je izvjesnije to da će o njima evropski ministri raspravljati i na sljedećem sastanku. I još o kojoj neizvršenoj odluci pride.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana