Odluka o gorivu

Marijana Miljić
Odluka o gorivu

Komisija za reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva uputila je Savjetu ministara BiH Prijedlog nove odluke koji bi danas trebalo da se nađe pred ministrima.

Iako je većina članova Komisije glasala za produženje roka Rafineriji nafte Brod da bi mogla da dostigne odgovarajući kvalitet u proizvodnji, još nije sigurno da će taj rok biti i produžen. Zašto? Odgovor je bio poznat još i prije nego što je formirana Komisija koja je radila reviziju Odluke.

Određen dio bošnjačkih struktura vlasti ponovo je, u pitanja koja su isključivo ekonomske prirode, upleo politiku i tako po ko zna koji put pokazao na koji način stvari funkcionišu u ovoj zemlji.

Predstavnik Vlade FBiH, tokom čitavog rada Komisije, pridržavao se zaključaka Vlade FBiH, koja je produženje rokova za goriva proizvedena u Rafineriji nafte Brod uslovljavala zajedničkom kontrolom kvaliteta goriva proizvedenog u Rafineriji, kao i kontrolom sirove nafte iz uvoza koja se prerađuje u Rafineriji. Ovaj zahtjev federalnih vlasti, osim što je zakonski potpuno neosnovan, predstavlja i vid nepovjerenja u zvanične institucije RS, i direktno zadiranje u ono što je njena nadležnost.

Hoće li bošnjački lideri i na sjednici Savjeta ministara postaviti nove uslove da bi podržali produženje roka Rafineriji nafte Brod, nije teško pogoditi. Toga će, sasvim sigurno, biti. Ono što ne možemo da se ne zapitamo, jeste to kuda takva politika bošnjačkih lidera vodi i da li oni u uslovljavanju vide ekonomski napredak ove zemlje? Nevjerovatno je da se na ovakav način vlast ophodi prema jednom ozbiljnom stranom investitoru kakav je ruska kompanija.

Ne treba zaboraviti činjenicu da su mnogi 2005. godine govorili da Rafinerija Brod predstavlja još jedan u nizu propalih i uništenih privrednih subjekata koji treba da odu u staro gvožđe, a da je ona u 2010. godini dostigla predratni kapacitet u proizvodnji od 1,2 miliona tona prerađene nafte. Osim toga, ovo preduzeće trenutno zapošljava više od 1.600 radnika i umnogome doprinosi punjenju budžeta opštine Brod, ali i budžeta Srpske i BiH.

Pita li se neko u FBiH šta će biti sa svim tim radnicima ako Rafinerija ne bude mogla da radi? Hoće li se i oni pridružiti ionako ogromnom broju stanovnika ove zemlje koji se nalaze na biroima za zapošljavanje? Nadamo se da će se vlast FBiH konačno urazumiti i prestati da zbog svojih ličnih interesa dovodi u pitanje egzistenciju hiljada stanovnika ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana