Odluka moćnika

Vanja Štrbac
Odluka moćnika

Poslije višemjesečnog čekanja na odluku da li je deklaracija o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova protivna ili nije međunarodnom pravu, Međunarodni sud pravde iznio je mišljenje, a odluku prepustio Generalnoj skupštini UN.

Mišljenje glasi: "Deklaracija nije protivna međunarodnom pravu", a obrazloženje - nema povrede međunarodnog prava, jer ono niti ne sadrži zabranu takvih deklaracija.

Poslije ovakvog obrazloženja ne može, a da se ne nameće pitanje, da li bi postojala povreda ovoga prava da je riječ o nekoj drugoj pokrajini ili federalnoj jedinici neke druge države.

Da li bi možda Međunarodni sud pravde donio isti ovakav zaključak kada bi Baskija ili Katalonija donijele odluku o otcjepljenju od Španije?

Nije isključeno da će jučerašnja odluka Međunarodnog suda pravde pokrenuti lavinu otcjepljenja, međutim isto tako, ne bi bilo za čuđenje, kada bi odluka o Kosovu bila pojedinačan slučaj, izuzetak iz pravila.

Posebno je ovo interesantno pitanje za stanovnike Republike Srpske. Pogotovo poslije nedavne izjave hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da "podržava Srbiju bez Kosova", iz koje se može izvući zaključak da Komšić podržava i BiH bez Republike Srpske?!

"Jedini" je problem što bi situacija bila znatno drugačija da RS usvoji deklaraciju o otcjepljenju od BiH. Ne bi tada vjerovatno Komšić ovako govorio, a još manje bi Međunarodni sud pravde usvojio mišljenje kao što je jučerašnje za Kosovo.

Vjerovatno bi se tada, odjednom, u međunarodnom pravu niotkud pojavila odredba, koja ipak sadrži zabranu deklaracija o jednostranom proglašenju nezavisnosti. Za razliku od albanskih lobija i novca koji im "zahvaljujući" razvijenim mafijaškim kanalima ne nedostaje, RS je u potpuno drugačijoj poziciji.

Još teži je slučaj sa Srbima na Kosovu. Ona šačica što ih je ostala, danas živi u strahu hoće li i sutra ostati na svojim ognjištima, ili će morati da ih napusti, a nemali broj Srba sa Kosova strahuje hoće li uopšte dočekati to sutra.

A o njihovoj sudbini, kao i nebrojeno puta do sada, odluku će donijeti sile. Moćnici, koji vladaju zemaljskom kuglom, koji kroje mapu svijeta, jer oni, osim što imaju svu moć, oni imaju i novac.

O sudbini Kosova odlučuje moćna Amerika, kojoj se, nažalost, povinovao i Međunarodni sud pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana