Odlikaši

Svjetlana Šurlan

Dva miliona predmeta i više hiljada prijava i istraga koji zatrpani stoje po sudovima i tužilaštvima širom BiH i od kojih većina ima šansu da zastari prije nego što bude riješena, sasvim su dovoljan razlog da se kritikuje rad i sudija i tužilaca.

I ne samo sudija i tužilaca, već i njihovih pretpostavljenih, te svih drugih, različitih saradnika zaposlenih po pravosudnim institucijama.

Umjesto toga, predsjednici sudova i glavni tužioci, zaposlene u institucijama kojima rukovode, ocjenjuju najvišim ocjenama za njihov rad.

Tako su svi nosioci pravosudnih funkcija u Srpskoj, Federaciji i na nivou institucija BiH ocijenjeni u prosjeku ocjenama od 4,2 do pet, a pet je najviša moguća ocjena.

Kako i po kom osnovu sudije i tužioci, kod kojih predmeti i istrage u velikom broju zastarijevaju svake godine, dobijaju najviše ocjene, pitanje je koje se samo po sebi nameće.

Objašnjenje je sasvim jednostavno, u BiH je sve moguće pa i to. Moguće je da postoje kriterijumi po kojima su svi najbolji i nema onih koji ne valjaju, manje rade ili, ne daj Bože, opstruišu rješavanje nekih predmeta, istraga, prijava...

Međutim, činjenicu da svi rade kako treba svakodnevno demantuju brojke. Samo lani sudovi su u radu imali više od 900.000 predmeta, a u ovu godinu prenijeli su više od 450.000 predmeta. Pored toga, evidentirano je i više od 1,7 miliona komunalnih predmeta.

Ništa bolje nije ni u tužilaštvima gdje je više od 17.000 krivičnih prijava na kraju prošle godine čekalo da bude riješeno, kao i više od 6.000 istraga.

Uprkos svemu, sudije i tužioci su nagrađeni najvišim ocjenama, a iste će vjerovatno biti i povod da im budu isplaćene određene stimulacije "za predan rad".

Sve ovo pokazuje da sistem i te kako ne funkcioniše, da nema ni realnog ocjenjivanja, a još manje dobrog upravljanja sudovima i tužilaštvima.

Nema ni adekvatnih propisa koji bi sve to regulisali kako treba i kako bi narod zaista imao osjećaj da je pravda dostižna, što trenutno nije slučaj.

Sramotno je da rukovodioci institucija, i pored svega, dozvoljavaju da sudije i tužioci, na čiji račun sedmično stigne više od 20 pritužbi, budu odlikaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana