Odlazak radnika

Marijana Miljić Bjelovuk

Odliv radne snage sa domaćeg tržišta definitivno je obilježio godinu na izmaku. Taj problem svakodnevno je punio novinske članke i informativne emisije na televizijskim i radio stanicama.

Ljudi su odlazili i ranije, ali ne tolikim tempom koliko je to bilo u ovoj godini. Ranije je odlazio po jedan član porodice i u inostranstvu zarađivao novac za preživljavanje.

Sada kofere pakuju kompletne porodice, koje ne namjeravaju da se vrate.

Radnici su primorani da odlaze, jer poslodavci nisu mogli da im daju veće plate, ali i jer oni koji su to mogli, nisu htjeli. A bolja plata i bolji uslovi rada svakako da su svakome dobar razlog za odlazak.

O tome problemu, nažalost, malo ko je vodio računa sve dok nije došlo "pet do 12", odnosno kada više ko nema da radi u preduzećima, koja su počela da gube milionske vrijedne poslove, jer više definitivno nemamo radne snage.

I poslodavci i vlasti svjesni su činjenice da nešto mora da se mijenja.

Planovi za rješavanje problema koji je definitivno obilježio 2017. godinu i za zadržavanje radne snage uveliko se kroje zajedničkim snagama na sastancima, panelima, te potpisivanjem memoranduma i sporazuma, koji bi, kako navode nadležni trebalo da doprinesu padu trenda odlaska radnika.

Vlada i poslovna zajednica RS počeli su da realizuju mjere iz potpisanog memoranduma o zajedničkim politikama i udruženim snagama radiće na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta.

Vlasti navode da će smanjiti namete, a poslodavci da će za taj iznos podići plate. Ima i  poslodavaca koji će posegnuti za dodatnim mjerama poput gradnje stanova za radnicima, samo da bi ih zadržali. Da li će zaista svi posegnuti za onim što su obećali ostaje da vidimo.

U narednom periodu svakako će se vidjeti efekti i rezultati potpisanih dokumenata između Vlade RS i poslodavaca te sa Savezom sindikata. Nadamo se da to neće biti samo jedni od silnih memoranduma i sporazuma koji su potpisani i nakon toga zagubljeni u njihovim fiokama da skupljaju prašinu. Alarm za buđenje odavno zvoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana