Odlazak na izlet

Željka Domazet

Da je BiH eldorado za svaku vrstu kriminala i da donosi zakone tek da se kaže da ih ima, najrječitije potvrđuje činjenica kako se odnosi i prema ilegalnim migrantima, ali i svojim državljanima koji su otišli na ratište u Siriju da se bore na strani IS-a, koji je proglašen terorističkom organizacijom.

Mada je ova zemlja prije nekoliko godina donijela Zakon o zabrani odlaska na strana ratišta i propisala kazne, u BiH se to i u sudovima i u institucijama bezmalo tretira kao odlazak na izlet. Oni koji su odlazili i vraćali se vrlo često su sklapali sporazume sa Sudom BiH, otplaćivali kaznu i kao slobodni građani krstarili ovom zemljom.

Kako su moćnici naredili da svaka zemlja mora primiti svoje državljane koji su se borili u Siriji, ova na sve načine rasturena zemlja i ovaj povratak svojih džihad ratnika je shvatila kao igrariju. Danima su se spremali da prihvate one za kojima je raspisana potjernica, pa su ih u tim pripremama presreli događaji i ratni sukobi na tom području. Deportacija je odgođena do daljeg, da bi u međuvremenu dobili novi termin o kome se uveliko priča ovih dana.

O tome koliko je ova zemlja spremna da se suoči sa ovim problemom najbolje potvrđuje činjenica da su za prihvat žena i djece predvidjeli Imigracioni centar u Delijašu koji je otvorenog tipa. Vele da će opremiti jednu zgradu u koju će ih smjestiti, a na koji način i koliko ozbiljno će izvršiti provjere o tome gdje su te žene boravile dok su bile u Siriji, kako su odgajale djecu, koje bolesti boluju, pitanja su kojima se, očito, niko ne bavi.

Da ništa dobro donijeti neće ni BiH, niti narodima ove zemlje, jasno je kao dan. Stoga neka više nikoga u ovoj zemlji ne čudi dijagnoza francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji je rekao da je BiH “tempirana bomba”. Makron je samo čovjek koji vidi stvari mnogo bolje i jasnije od ovdašnjih zvaničnika, koji iz svojih udobnih fotelja ne vide ništa dalje.

Dok se narod “zabavlja” pričama o tome da li je deportacija državljana BiH odgođena ili nije, dok ovom zemljom jezde ljudi čiji stvarni identitet niko sa sigurnošću ne zna, sasvim je sigurno da svako onaj ko na bilo koji način nađe priliku da ode u uređene države, bježaće glavom bez obzira i nastojati da se spasi od ove “tempirane bombe” dok je još vrijeme.

Oni koji ostanu moći će samo konstatovati da Bog nije štedio dok je blagodeti dijelio u ovoj zemlji, koja će postati primjer kako sve može da se upropasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana