Odlazak iz BiH

Vedrana Kulaga Simić

BiH, slobodno se može reći, ne trebaju nikakve analize ni domaćih ni stranih organizacija i institucija da bismo vidjeli šta se dešava unutar ovih granica, tačnije šta ostaje.

Zapadne zemlje su san mnogih ljudi sa Balkana, a mnogi mladi su ga i ostvarili onog dana kada im je svega došlo "preko glave". Kupili kartu u jednom smjeru i otisnuli se u nepoznato sa nadom u bolji život.

Sa sobom su, mahom, ponijeli samo znanje i to im je u "bijelom svijetu" bilo dovoljna karta da na sceni novog života pronađu svoje parče. Ono što im je bilo nedostižno u zemljama gdje su rođeni, a zbog različitih političkih, ekonomskih, socijalnih i drugih prilika na koje nisu mogli da utiču. Kao one na njih.

Niko ne treba da krivi one koje su otišli. Život ih je na to natjerao kao i želja da mogu živjeti od onoga što znaju i što vole da rade u životu. Većina njih ne krije da ni na zapadu ne cvjetaju ruže, ali imaju dovoljno da ni ne pomišljaju da se vrate u ovu i ovakvu BiH. Zemlju u kojoj realnog sektora i nema. Zemlju u kojoj je radnik sve više rob, a sve manje živo biće koje treba i da uživa u životu na osnovu svog rada.

Potrebne su nam promjene. One koje će u ovoj zemlji zadržati mlade i obrazovane kadrove koji mogu da poguraju naprijed ovu zemlju i uliju nadu generacijama koje tek dolaze da i ovdje može da se živi.

Obrazovnu politiku treba uskladiti sa potrebama tržišta. Ne moraju svi biti pravnici, ekonomisti, menadžeri...

Premala samo zemlja za ovoliku birokratiju sa jedne i mrvu realnog sektora sa druge strane. Tako da nije ni čudo što mladi i obrazovani idu glavom bez obzira samo što dalje odavde. I ne treba ih kuditi. Samo poželjeti sreću jer možda ono što ih tamo čeka nikada im neće ni namignuti u ovoj zemlji. Rizik je njihov, ali vjerovatno i solidno sutra.

Doduše, nisu svi otišli još, ali nisu dobre prognoze za ovu zemlju u kojoj svakim danom običan narod sve manje pronalazi sebe bez obzira na veze koje ih sa ovim podnebljem povezuju od prvog daha i nasljeđa.

Nadležni treba da se što prije probude dok još ima vremena da se stvari vrate na pravi kolosijek, a obrazovani i mladi sa odlaznih perona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana