Odlazak ili opstanak

Sandra Miletić
Odlazak ili opstanak

Ako se stanje u opštinama Drvar, Glamoč i Grahovo u dogledno vrijeme ne promijeni, na tim prostorima, u kojima je do posljednjeg rata živjelo uglavnom srpsko stanovništvo, nema opstanka.

Na to su u pismu koje su poslali Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara BiH i svim relevantnim institucijama FBiH upozorili i načelnici ovih opština.

Načelnici navode i da je "politika prema ovim opštinama katastrofalna i sračunata, i da ima za cilj dalje ekonomsko pustošenje i neodrživ povratak".

Da u tome ima istine i da je nekome zaista stalo do toga da ove opštine ostanu puste, pokazuju nezaposlenost i diskriminacija povratnika Srba, sumnjiva privatizacija, koji su, nažalost, samo neki od problema u opštinama Grahovo, Drvar i Glamoč koji traju godinama.

I niko ni ne želi (osim onih koji u tim opštinama žive) da barem pokuša da ih riješi.

Tako je solidan povratak Srba (čak i mladih ljudi) u ove, inače najsiromašnije opštine u Republici Srpskoj, potpuno obezvrijeđen.

U državnim, federalnim i kantonalnim institucijama Srba povratnika iz ovih opština gotovo da nema, u opštine gotovo niko ništa ne ulaže, pomoć je simbolična, ne otvaraju se nova preduzeća (tačnije, preduzeća tu gotovo da i nema), novac dobijen od privatizacije nije uložen u oživljavanje privrede i privredni život potpuno je zamro. A oni koji su nekada bili raseljena lica, sada su dobili status – povratnik bez igdje ičega. A o povratku, naročito o onom održivom (koji podrazumijeva osnovne uslove za život), od kraja rata u BiH neprestano se priča.

Na njemu insistiraju i domaći i strani zvaničnici.

Milioni maraka, dolara i evra stigli su iz inostranstva na ime donacija ili su izdvojeni iz buyeta za tu namjenu, odnosno osim za obnovu kuća, za pokretanje preduzeća, za razvoj poljoprivrede, za nabavku mehanizacije...

Po svemu sudeći, ništa od tog novca nije (ili barem ne na pravu adresu) stiglo u te opštine,

Tako će, izgleda, u Drvaru, Glamoču i Grahovu održivi povratak još dugo ostati samo u sferi priče. A na pitanje šta će biti sa stanovnicima tih opština, za sada niko nema odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana