Odlazak akademika

Neda Simić-Žerajić
Odlazak akademika

Istaknuti književnik, uglednik akademik Nedeljko - Neđo Šipovac umro je u subotu, 20. novembra, u Beogradu. Njegova smrt pet dana je bila "neprovjerena glasina", kako bi rekao proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske nije obavijestila javnost o odlasku svog uglednog člana, niti je organizovala komemoraciju kao što je to red.

Generalni sekretar Akademije Dragoljub Mirjanić, koji je dobio obavještenje iz Beograda o odlasku Neđe Šipovca, danima se nije udostojio da izgovori nijednu riječ o smrti takvog stvaraoca, njegovom doprinosu Akademiji, književnom životu, kulturi, ali ni o sopstvenoj krivici.

Akademik Mirjanić, javnosti poznat kao bivši rektor koji

je na čelu Banjalučkog univerziteta ostvario zavidan punoljetni staž, očigledno ne smatra da oni koji pripadaju eliti jednog društva uživaju neku vrstu apriornog autoriteta.

Prijemčivost za njihove poruke naročito je velika kod onih koji ne čitaju, ili malo čitaju, jer oni neće provjeravati validnost riječi koje izgovara nesumnjivi i neosporni autoritet.

To nije bilo važno Dragoljubu Mirjaniću. On je smatrao da je svoju misiju ispunio tako što je otišao na sahranu svom kolegi u Beogradu. Nije mu bilo važno ni to što se ni u jednim novinama niti u jednoj TV ili radio-emisiji nije mogla pojaviti vijest o smrti njegovog kolege. Jer smrt Neđe Šipovca danima je bila "neprovjerena glasina".

Svugdje u svijetu jedan akademik predstavlja veličinu od povjerenja, svijest i savjest naroda, ali u Republici Srpskoj ne. Očigledno svjestan da je povjerenje naroda davno prokockao, akademik Republike Srpske Dragoljub Mirjanić dozvolio je sebi luksuz da se ne javlja na telefon ni u trenutku kad je smrt Neđe Šipovca prestala da bude "neprovjerena glasina".

Često se može čuti da mnogi srpski književnici i naučnici za života nisu dobili mjesto koje im pripada kako u književnosti, tako i u društvu. Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i njen generalni sekretar Dragoljub Mirjanić otišli su korak dalje. Oni su prestali da iskazuju zasluženo poštovanje i onima koji sa ovozemaljskog svijeta odu. Ako je i od akademika, mnogo je.

Ali nije "najopasnije" Mirjanićevo ćutanje. Poraznija je gotovo opšta ćutnja javnosti koja danas više govori o nama od svake priče o kulturi i obrazovanju, pa i o akademicima takvim kakve imamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana